Fotó: MTI, archív, szerk.
Hirdetés

Ungár Péter szerint a kormányoldal a klímakrízis tagadásával „a laposföldhívőkkel együtt egy tudományos tényt tagad”. A klímaváltozás alapvetően fogja megváltoztatni az emberek életét, a gyermekeink jövőjét – szögezte le a környezetvédelmi világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus.

Az Orbán-kormány tizedik éve kormányoz úgy, hogy nincs környezetvédelmi minisztérium, az elmúlt években pedig az egész intézményrendszert leépítették – sorolta kifogásait. Ha pedig az ország környezeti értékei és a multinacionális vállalatok érdeke között kell választania, mindig az utóbbit választja – tette hozzá.

Felidézte a külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatát, amelyben – mint mondta – Szijjártó Péter deklarálta, hogy az autóipar érdekében minden uniós klímaszabályt meg fog vétózni. Kifogásolta azt is, hogy a magyar kormány több éve nem tilt be olyan rákkeltő anyagokat, mint a gyomirtóként használt glifozát.

A politikus kérdésre Sallai R. Benedek egykori országgyűlési képviselő kilépését az LMP-ből úgy kommentálta: „sok csapást túlélt már ez a párt, végre egy ilyen örömteli hír is érkezett”.