Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Ungár Péter (LMP) kifejtette: az állami idősotthonokban dolgozók arra panaszkodnak, hogy azt a béremelést, amelyet adott a kampányidőszakban a kormány, az infláció elvitte, és ez az összes magyar közalkalmazottra igaz. Az infláció világjelenség, de kérdés, hogy a kormány próbál-e megoldást találni arra, hogy sok magyar munkavállalónak csökkent a fizetőképes keresete – vélekedett.

Úgy vélte, politikai értékválasztás eredménye, hogy egy betanított munkás többet keres, mint egy kezdő pedagógus. A kormány nem akarja a közalkalmazottak bérét fejleszteni, pedig inflációkövetővé kellene tenni a közalkalmazotti béreket – közölte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy válaszolt, hogy sok országban növekednek az árak, de Magyarországon az árstop-intézkedéseknek, a rezsicsökkentésnek köszönhetően kisebb mértékben emelkednek, és alacsonyabb a pénzromlás mértéke, mint a legtöbb közép-európai országban. Ha az ellenzék javaslatai megvalósultak volna, nem így lenne, mert az ellenzék a válságra olyan recepttel állt elő, amely megnehezítette volna az emberek életét – vélte.

Közölte: amikor a baloldal kormányon volt, nem adott többet az embereknek válság idején, hanem a gazdasági nehézségek idején bért csökkentett, ezért most nem hitelesek az ellenzéki kritikák. Az ellenzék most, válság idején sem segíti a kormányt, hanem olyan álláspontiot képvisel, amely nehezítené az emberek mindennapjait – fogalmazott.

Korábban írtuk