Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Ungár Péter budapesti sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a Fidesz olyan költségvetést adott be a jövő évre, amelyben az otthongondozási díj továbbra sincs jelentősen megemelve. Az idős embereket otthon gondozók 2021-ben továbbra is megalázóan alacsony, 38 ezer vagy 58 ezer forintot kapnak – tette hozzá.

Elmondta, egyetértenek azzal, hogy az egészségügyi dolgozók egyszeri 500 ezer forintos juttatást kapnak, de érthetetlennek tartják, hogy ez az egyszeri bérkiegészítés miért nem vonatkozik a szociális dolgozókra, akik a járványveszély közepén ugyanúgy rengeteget túlóráztak.

Jelezte, petíciót indítottak annak érdekében, hogy a szociális dolgozók is kapják meg ezt az összeget.

Korábban írtuk

Ungár Péter azt mondta, bár az egyszeri bérkiegészítés fontos, de nem elegendő, radikális, 50 százalékos béremelésre van szükség a szociális és az egészségügyi dolgozók esetében is.

Kérdésre válaszolva közölte, egy 2004-es fideszes módosító indítványt nyújtnak be a 2021-es költségvetési törvényjavaslathoz annak érdekében, hogy mindenki, aki otthon gondozza hozzátartozóját, kapja meg a százezer forintot. Szerinte ez mintegy 38 milliárd forintot jelentene, amely a Budapest–Belgrád vasútvonal nagyjából kilenc százalékából kijönne.

Hozzátette: ha többkulcsos adórendszer lenne Magyarországon, és azok, akik jobban keresnek, többet fizetnének, akkor ezt is lehetne finanszírozni, illetve így lehetne az 50 százalékos béremelés évi 300 milliárd forintos összegét is finanszírozni.