Hirdetés

Ungár Péter (LMP) kifejtette: ez az ülésszak válságokkal teli időben zajlott, a legsúlyosabb az energia- és a klímaválság, és ez a kettő összefügg. Amíg nem szabadul meg a világ a fosszilis energiáktól, a válságok ismétlődni fognak – vélekedett.

Az energetikával kapcsolatban azt is elmondta: a szélenergiát a kormány mindig másképp ítéli meg, alapvető kérdésekben nem tud dönteni. A Paks II beruházás pedig nem áll jól, a nemzetközi környezet nem a legoptimálisabb, a kormány mégis rengeteget költ erre a projektre – közölte.

Megjegyezte: az uniós pénzek járnak Magyarországnak, de ami a múlt héten történt, az egy hibás kormánypolitika következménye, egy olyan politika eredménye, amely az EU fősodra ellen megy.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára úgy válaszolt, hogy az Európai Bizottság múlt heti döntése az uniós pénzekről siker és kudarc is egyben. Siker, hogy az újjáépítési alapra vonatkozó magyar tervet a bizottság elfogadásra ajánlja és olyan értékelést adott, hogy annál jobbat egy tagállam sem kapott. Ugyanakkor a „dollárbaloldal” kudarca a megállapodás, mert az az elmúlt időben minden eszközt megragadott, hogy Magyarország ne juthasson hozzá ezekhez a forrásokhoz – vélte.

Korábban írtuk

Megjegyezte: a bizottság végül nem fogadta el az Európai Parlament követelését, hogy Magyarország ne kaphassa meg a támogatást.

Az államtitkár azt kérte a képviselőtől, hogy az LMP döntse el, milyen álláspontot képvisel.