„Andor László szakmai rátermettségéhez és emberi tisztességéhez nem férhet kétség” – mondta a kormányfő, hozzátéve: számos egyeztetés előzte meg döntését, többször konzultált az MSZP elnökségével is. Döntéséről már tájékoztatta José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét.

A miniszterelnök – mint mondta – három szempontot mérlegelt: a jelölt felkészültségét, a nemzetközi tapasztalatát és a jelölt által vallott értékeket. Álláspontja szerint Andor mindháromban megfelel a követelményeknek. „Fontosnak tartottam – ahogy az MSZP is -, hogy a magyar baloldalhoz köthető személy legyen” – fogalmazott Bajnai, aki szerint Andor elismert szociáldemokrataként „ennek a kívánalomnak is megfelel”.

Olyan biztosra van szükség, aki tudásával, kompetenciájával erősítheti Magyarország megbecsültségét a világban. Andor László ilyen jelölt – mondta a kormányfő. Arról, hogy milyen portfóliót kaphat, Bajnai nem kívánt érdemben nyilatkozni, mondván ez Barroso jogköre. Brüsszeli forrásokból a Népszabadság úgy értesült: a regionális biztosi posztra van leginkább esélyünk, erről Bajnai és Barroso korábban állítólag már egyeztetett is.

Andor nevét korábban először a sajtóban szellőztették meg, jelölése eredendően nem Bajnai Gordon ötlete volt, az MSZP baloldali szárnya vetette fel lehetőségként. Bajnai döntése azonban így sem volt előzmény nélküli, korábban is tudható volt, hogy a kormányfő a lehetőségek közül Andort favorizálja.

A MSZP korábban egy ötfős listát – rangsort – ajánlott a miniszterelnök figyelmébe, amelyet Veres János volt pénzügyminiszter vezetett, mögötte Herczog Edit EP-képviselő, Andor László közgazdász, EBRD-igazgatósági tag, Kovács László jelenlegi EU-biztos és Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár szerepelt. Az elmúlt hetekben komoly helyezkedés volt az ügyben, eleinte Kovács tűnt befutónak – még a párt legfelsőbb szintjein is azt állították: „megígértük Lacinak az újrázást”.

Veres is régóta a kalapban volt, a volt pénzügyminiszter tudatosan készült a feladatra. Nemrég középfokú angol nyelvvizsgát is tett, a vele szemben leggyakrabban felhozott ellenérv ugyanis a nyelvtudás hiánya volt. Veres korábban lapunknak azt mondta: „az MSZP rangsort állított fel, vagyis a rangsor vezetőjét, engem javasolt. Minden olyan értelmezés, ami azt mondja, hogy mást is választhat a kormányfő, félrevezető és nem az elnökség döntési szándékával megegyező” – fogalmazott.

Ehhez képest, már korábban tudni lehetett, hogy Veres inkább egy EBRD-posztot kaphat – ezt azonban az érintett (eddig) rendre cáfolta. Arról lapunk már több alkalommal is beszámolt, hogy Veresnek a kormányfő-csere idején már megígérték az EBRD egyik pozícióját, többek között azt az igazgatósági helyet, amelyet jelenleg Andor László tölt be. Veres listavezetői pozíciója kapcsán is úgy fogalmaztak benfenntes forrásaink, hogy a „pole-pozíció” igazából csak egy régóta kijáró gesztus a volt pénzügyminiszternek, egyfajta „felülpozícionálás” az EBRD-vel való egyezkedéshez.

Az igazgatósági tagság lehetőségét végül elvetették, mivel ebből a pozícióból egy tavasszal jövő új kormány visszahívhatja a delegáltat. Az EBRD alelnöki posztja viszont régiós alapú, vagyis hosszabb távú és nem kormányfüggő. Ez utóbbit (is) ideje korán beajánlották már Veresnek, bizonyos tapogatózó háttértárgyalások történtek is az ügyben; nemzetközi szinten kell azonban megegyezni a poszt betölthetőségéről.

Bajnai Gordon ezzel kapcsolatban nem kívánt részletekbe bocsátkozni, de jelezte: fontos pozícióra kívánja jelölni a volt minisztert. Ez utóbbit csak akkor mondja meg, "ha a pozíció elfoglalásának lehetősége megnyílik". Bajnai egyébként dícsérte Veres korábbi teljesítményét, mondván miniszterségével hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen stabilabb lett az ország helyzete 2006 óta, csökkent a költségvetési hiány, és a politikus ezzel lehetővé tette, hogy Magyarország eredményes válságkezelést folytasson a gazdasági válság alatt.

Nagy felelősségnek nevezte uniós biztosi jelöltségét Andor László a miniszterelnökkel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Leszögezte, biztosként elsősorban az uniót kell majd képviselnie úgy, hogy munkájának megítélése visszahat Magyarország megítélésére is.

Kiemelte, hogy munkájából mindenképpen magyar sikernek kell születnie, ez pedig akkor lehetséges, ha a lényeggel, azaz a gazdasági válsággal foglalkozik. Mint mondta, a leendő bizottság egyik első feladataként minél előbb meg kell találni a kiutat abból a gazdasági válságból, amely nem Európából indult ki, de mélyen megrázta az unió összes országát.

Reakciók

– Miután Andor László egyszerre barátom és kollégám, nem számítok pártatlannak az ügyben – fogalmazott lapunk megkeresésére Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem tanszékvezetője. A volt jegybankelnök hozzátette: öröm, hogy Andort ilyen komoly pozícióra jelölik, az pedig már „a magas diplomácia része”, hogy milyen területet kap.

Valki László nemzetközi jogász szintén örömét fejezte ki a döntés hallatán. Valki korábban egy közös kutatásban is részt vett Andorral, ennek eredménye egy kötetben is megjelent. „Nagyon pozitív benyomást tett ránk már ekkor is Andor tájékozottsága, kutatásainak alapossága és az, hogy napjaink eseményeivel is mennyire tisztában van” – fogalmazott lapunknak Valki László.

Kupa Mihály volt pénzügyminiszter a Népszabadságnak azt mondta: régről ismeri Andort, mindig kedvelte „fanyar közgazdasági humorát”. Kupa szerint a jelölt jóképességű, kitűnően beszél nyelveket és az EBRD-ben is jól szerepelt. „Sokan párthűnek tartják és tanácsadói szerepét negatív színben tüntetik fel, pedig Andor egyértelműen politikamentes szakember. Jó választás” – tette hozzá Kupa Mihály.

Az MDF-nek a biztosjelölttel szemben nincs szakmai vagy alkalmassági kifogása. Csak a miniszterelnökkel szemben: az MDF szerint stílusos lett volna a parlamenti pártokkal egyeztetni a jelölt személyéről. Ugyanez a kifogás az SZDSZ-nek is, de a felmerült jelöltek közül Andor Lászlót tartják a legjobb választásnak.

A Fidesz szerint az egész magyar demokratikus átmenet semmibe vételét és elárulását jelenti, hogy a kormány egy kommunista bankárt küld EU-biztosnak. A KDNP szerint a jelölés a szocialista arroganciát példázza.

A Közgáztól az EBRD-ig

Andor 1966-ban született Zalaegerszegen. Közgazdász,a közgazdaság-tudomány kandidátusa, egyetemi docens.

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát 1989-ben, később a Manchesteri Egyetemen MA fokozatot. 1995 óta a közgazdaságtudomány kandidátusa. 1991 óta tanít a Budapesti Közgazdaságtudományi (ma Corvinus) Egyetemen, 2000 óta a Gazdaságpolitika tanszék docense.

1997-98-ban az Egyesült Államokban, a Rutgers Egyetemen tanított Fulbright-professzorként. Angliában és az Egyesült Államokban jelent meg könyve, szerkesztett háromkötetes enciklopédiát, továbbá egyik szerzője és szerkesztője a világgazdaságról és a globalizációról szóló kritikai kisszótárnak is.

Az EBRD igazgatótanácsának 2005 óta tagja, delegálásáról még Gyurcsány Ferenc miniszterelnök döntött. Andor tagja volt korábban Gyurcsány gazdaságpolitikai tanácsadó tetületének is. A szakember erősen kötődik a baloldalhoz, korábban alelnöke volt az MSZP Szekeres Imre elnökhelyettes által vezetett közgazdasági tagozatának is, de főszerkesztője volt az Eszmélet című baloldali, negyedévente megjelenő társadalomkritikai és kulturális folyóirat is.

(nol.hu)