Az Intellectual Property Watch portál beszámolója szerint május első hetében írt alá egyetértési nyilatkozatot az Európai Bizottság különböző internetes platformok képviselőivel és hamisítás által érintett márkák jogtulajdonosaival. Az aláírók között van az Amazon, az eBay, az Adidas, a Lego, a Microsoft, a Nokia, a Procter & Gamble és az Unilever is.

A nyilatkozat szerint a felek a kereskedelmi ésszerűséget szem előtt tartva igyekeznek fellépni a hamisítók ellen, és megakadályozni a hamisítványok értékesítését az interneten. A dokumentum formalizálja az információcserét az érintettek között mind a hamisításhoz kapcsolódó keresési kifejezések, mind a jogsértő felhasználók adatai, mind a visszaeső jogsértők vonatkozásában. Ez utóbbi akár előkészítő lépés lehet az ún. fokozatos válasz rendszerének európai elfogadásához is, amelynek lényege, hogy a visszaeső jogsértőket többszöri eredménytelen figyelmeztetés után akár internetkapcsolatuk felfüggesztésével is szankcionálhatják.

A nyilatkozat az aláírók szándéka szerint egy gyakorlati útmutató lenne, amely segíti a jogtulajdonosok és az online kereskedelmi platformok közötti kooperációt, továbbá segít kialakítani azokat a legmegfelelőbb megoldásokat, amelyek során a jogtulajdonos a jogsértő termékek listázásának eltávolítását kérheti a felület üzemeltetőitől.

A nyilatkozatban foglalt tervek megvalósulását és a végrehajtás eredményességét egy év múlva vizsgálják felül.

(HENT hírlevél)