Fotó: MTI/Veres Nándor
A Magyar Unitárius Egyház és a székelykeresztúri Berde Mózes Gimnázium új óvodája az avatóünnepség napján Székelykeresztúron 2021. június 1-jén
Hirdetés

A székelyföldi kisvárosban működő Berde Mózes Unitárius Gimnázium szervezeti egységébe épülő 600 négyzetméteres, egyszintes napköziotthonos óvoda épülete három óvodai csoport ellátására alkalmas. Az óvoda már a 2020-21-es tanév kezdetétől működik 67 gyerekkel, de a járványügyi korlátozások miatt mindeddig a hivatalos avatóünnepségre nem kerülhetett sor. A beruházás értéke 215 millió forint.

A székelykeresztúri unitárius templomban tartott óvodaavató hálaadó istentisztelet végén Grezsa István, az óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos azt a meggyőződését hangsúlyozta, hogy a XXI. század a magyar nemzeti együttműködésre fog épülni. Hozzátette: a magyar nemzetrészek száz év törvényszerű szétfejlődés után élhették meg az összefogás élményét, és azt, hogy a magyar államnak nemcsak arra van képessége, hogy ezt kimondja, hanem arra is, hogy forrásokat állítson az összefogás, az együttműködés szolgálatába.

A miniszteri biztos kifejtette: ez a szent istváni eszme újraéledését jelenti. Azt is hozzátette azonban, hogy a Kárpát-medence nemcsak a magyaroké, hanem a románoké, szerbeké és szlovákoké is, és ezek a népek kezet tudnak nyújtani egymásnak.

Az új óvodát Rácz Norbert Zsolt püspöki titkár áldotta meg, és ő mondott köszönetet a támogatóknak, az építőknek is. Kovács István a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatója köszöntésében arról beszélt, hogy a gyermekvállalás a semmirekellőnek, nevelhetetlennek tekintett, pimasz fiatalokat is felelősségük tudatára ébreszti. A gyermeket a kezükben tartva egyszerre értik meg, hogy mit jelent a felelősség, a múlt és a jövendő. Szerinte a közösség is akkor érti meg, hogy mi a küldetése, amikor befogadja a kisgyermekeket és a jézusi tanítást, amint ez az új óvodában történik.

Korábban írtuk

Az óvoda bejáratánál Grezsa István miniszteri biztos, Kovács István egyházi közügyigazgató, Varró Margit iskolaigazgató, és Koncz Hunor János polgármester vágta el a szalagot.

Fotó: MTI/Veres Nándor
Óvodások ünnepi mûsora a Magyar Unitárius Egyház és a székelykeresztúri Berde Mózes Gimnázium új óvodájának avatóünnepségén Székelykeresztúron 2021. június 1-jén