Fotó: szekelyhon.ro/Bíró Blanka
Hirdetés

A felújítás során a XV. században épült templomban például a támpillérek, a torony vakolata újult meg a magyar kormány Rómer Flóris tervének támogatásával. Elkészült a templom villámvédelme és a környék tereprendezése is.

Furu Árpád, az unitárius egyház építész szakértője felidézte, a templom szerkezetét, belső részét 2010-2011-ben újították fel a bukaresti művelődési tárca támogatásával. A munkát a magyar kormány 21 millió forintos támogatásával, Kovászna Megye Tanácsának segítségével sikerült teljesen elvégezni.

Kovács István püspök elmondta, pályája kezdetén e templomban szolgált. Arra is kitért, hogy mintha a téboly ütötte volna fel a fejét Európában, egyesek a kereszténységet próbálják kilúgozni. Úgy vélte: ilyen körülmények között felértékelődnek a templomok, és ezt ismeri fel a magyar kormány, amikor a templomok felújítását, a keresztény egyházakat támogatja.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy a templomfelújítások, az épített örökség mentése mellett, értékválasztást is jeleznek. Dicséretesnek tartotta, hogy amikor nyugaton hátat fordítanak a keresztény hagyománynak, és úgy tesznek, mintha lehetne gyökerek nélkül élni, akkor a Kárpát-medencében, Erdélyben, Székelyföldön olyan magyar közösség él, amely a hagyományra építi a jelent és alapozza a jövőt.

Korábban írtuk

A magyar kormány templomfelújítási programja keretében a Kárpát-medencében 1800, Erdélyben 262 templom nyeri vissza egykori pompáját – mondta Farkas Balázs konzul, hangsúlyozva, hogy aki épít, felújít, több nemzedékben gondolkodik.

Diószegi László, a Teleki Alapítvány igazgatója ünnepi beszédében rámutatott, a magyar kormány a kövek felújításával a közösségeket, a gyülekezeteket is támogatja, arra kérte a sepsiszentkirályiakat, hogy töltsék meg a templomot.