A Szerbiai Demokrata Párt és az Új Szerbia koalíciójának három képviselője ellene voksolt, a Szerb Radikális Párt és a Szerb Haladó Párt tagjai pedig nem vettek részt a szavazásban, mivel nem tették lehetővé a vitát a statútumról, amelyet egyébként „szeparatista jellegű” okmánynak tartanak, s amely úgymond Szerbia szétveréséhez vezet.

Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház elnöke kijelentette, hogy a vajdasági statútum a tartomány, de egész Szerbia polgárainak a jólétét szolgálja.

Bojan Pajtić vajdasági kormányfő beszédében kiemelte, hogy a tartomány statútumával őrzik Szerbia integritását. A centralizmus már régen túlhaladott és az elmúlt évtizedben semmi jót sem hozott, hangoztatta a tartományi kormányfő.

A statútum kihirdetésének ünnepére meghívták Boris Tadić szerb elnököt, Mirko Cvetković miniszterelnököt és Slavica Đukić-Dejanović parlamenti elnököt, de a szerbiai közjogi méltóságok közül egyik sem tisztelte meg jelenlétével a tartományi parlamentet, illetve Vajdaságot. A házelnök támogató táviratban köszöntötte a testületet.

A tartományi képviselőház még tavaly október 14-én szavazta meg a statútumot háromnegyedes többséggel, de több mint egy évet kellett várni rá, amíg ezt a szerb szkupstina is megerősíti. Ez a jóváhagyás november 30-án történt meg, akkor szavazták meg a hatásköri törvényt is.

A statútumot a hétfői szavazást követően Egersi Sándor házelnök írta alá, s akkor lép életbe, amikor megjelenik a Hivatalos Lapban.

(vajdasagma.info)