Az Országház előtti Kossuth téren Schmitt Pál köztársasági elnök jelenlétében reggel kilenckor felvonják a nemzeti lobogót. A nemzeti ünnep alkalmából délelőtt tíz és este hat óra között megnyitja kapuit az érdeklődők előtt az Országház.

Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Önkormányzat színpadánál mond ünnepi beszédet. Selmeczi Gabriella a Fidesz szóvivője és Rogán Antal az V. kerület fideszes polgármestere a rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában helyeznek el koszorút.

A Bankszövetség székházánál ünnepi nagygyűlését tart a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a párt ifjúsági tagozata fáklyás felvonulását rendez.

A Műegyetem rakparton a Lehet Más a Politika tart megemlékezést.

Pest megyében Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője választókörzetének településeire látogat és ünnepi beszédet mond.

Bács-Kiskun megyében Kiskunmajsán, az 56-os áldozatok emlékére emelt kápolnánál tartanak ünnepi megemlékezést, ahol beszédet mond Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Csongrád megyében Hódmezővásárhelyen beszédet mond Lázár János polgármester, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője. Az ünnepségen mintegy négyszáz 400 határon túl élő magyar is állampolgársági esküt tesz. Szegeden a Csongrád Megyei Önkormányzat megemlékezésén ünnepi beszédet mond Horváth János, az Országgyűlés korelnöke.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Szolnokon Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára és Jaczkó György görög katolikus parókus mond ünnepi beszédet.

Heves megyében Gyöngyöspatán is ünnepi megemlékezést tartanak, ahol köszöntőt mond Juhász Oszkár jobbikos polgármester, és ünnepi beszédet tart Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke előbb Tuzséren majd Mátészalkán vesz részt az ünnepi rendezvényeken.

Komárom-Esztergom megyében, Tatabányán Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési államtitkár mond ünnepi beszédet.

Veszprém megyében, Veszprémben Brusznyai Árpád, 1956-os mártír emlékművénél beszédet mond Ágh Péter, a Fidelitas elnöke, országgyűlési képviselő. Este hét órakor a Petőfi Színházban ünnepi beszédet mond Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára és Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő.

Somogy megyében több településen – Segesden, Mesztegnyőn és Csurgón – is ünnepi beszédet mond Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

(MTI)