Hirdetés

– Előny vagy hátrány, hogy Budakeszi a főváros agglomerációjához tartozik?

– Városunk lakossága meghaladja a 14 ezer főt, és ez a szám Budapest közelségének köszönhetően folyamatosan növekszik. Így állt elő az a szerencsés helyzet, hogy az őslakosok nélkülözhetetlen hagyománytisztelete, szokásrendje jótékonyan ötvöződik az ideköltözők ötleteivel, lendületével, közösségi aktivitásával. 2013-ban a budakeszi járás központja lett a város, és a tizenkét környékbeli település, Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Pilisjászfalu, Remeteszőlős, Telki, Tinnye, Tök által létrehozott Buda Környéki Önkormányzati Társulás székhelye is nálunk van.

– Mi az elmúlt ciklus mérlege?

– 2014 óta 7,7 milliárd forint értékű beruházást valósítottunk meg úgy, hogy a költségvetésünk évente körülbelül kétmilliárd forint. Szennyvíztelepet hoztunk létre, új bölcsődét és általános iskolát építettünk, felújítottuk a Nagy Sándor József Gimnáziumot, rekortán sportpályát kapott a Széchenyi István Általános Iskola, megújult a Czövek Erna Alapfokú Művészeti Iskolánk és a Pitypang Sport Óvodánk, szeptemberre elkészült az új 16 tantermes iskolánk, amelynek két és fél milliárd forintos költségéhez ötszázmilliót Budakeszi városa adott hozzá, a többi a kormány támogatása. Nagyon népszerű az újonnan épített villanyfényes, műfüves focipályánk, de teniszakadémiával és téli műjégpályával is büszkélkedhetünk.

– Milyen eredményeket jegyezhettek még fel?

– A művelődési központ mellett vonzó közösségi teret hoztunk létre, a Fő téri parkban ingyenes wifihálózatot építettünk ki. Az orvosi rendelőnk is korszerűsödött, és vérvételi, neuroló­giai, reumatológiai, audiológiai és foglalkozás-egészségügyi szakrendelésekkel bővült, emellett az Egészséges Budapest program keretében 71 millió forintos támogatással, hétmilliós önkormányzati ráfordítással orvosi műszereket és informatikai eszközöket vásároltunk. Fontosnak tartom azt is, hogy a jelenlegi városvezetés által alapított elismerésekkel köszönjük meg a pedagógusok, egészségügyi dolgozók munkáját. Mindemellett utcákat, járdákat építettünk és újítottunk fel, közlekedésbiztonsági korrekciókat hajtottunk végre.

– Mit terveznek a következő ciklusra?

– Jövőre megépül a tanuszoda, tovább bővítjük az egészségügyi szakellátást, az új szennyvíztelep mellett létrehozzuk a hulladékudvart, pályázati forrásból 11 millió forintos önrész mellett bicikliutat létesítünk első ütemben a Farkashegyi repülőtérig, majd onnan a Balaton felé tervezett országos kerékpárútig. Újjáélesztjük a Nádas-tavat és környékét, új játszótereket építünk, sportolási lehetőségeket teremtünk és új kulturális helyszíneket is létrehozunk. Elindítjuk a Budakeszi 40+ programot a középkorba lépő korosztály számára főleg az egészségügyi szűrések terén, biztosítjuk a hétvégi gyermekorvosi ügyeletet. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a Zsámbéki-medencéből Budapestre irányuló forgalom jelentős része ma Budakeszin keresztül halad, és az így kialakuló forgalmi dugók nagy terhet rónak ránk. Ezzel kezdenünk kell valamit.

– Mi lehet a megoldás?

– Ez összetett probléma, egyedül nem tudjuk orvosolni, azért sem, mert városunk főútja a Magyar Közút Zrt. kezelésében van. Nagy segítség lenne, ha végre megépülne az M0-s körgyűrű tervezett északi és nyugati szektora. Régóta szorgalmazzuk, ahogy a várost elkerülő út megépítését is. Jó hír, hogy erről még az idén kormány-előterjesztés készül. Arról is örömmel számolhatok be, hogy a kormánnyal és Budapest XII. kerületével közösen a tömegközlekedési csatlakozási pontokon P+R parkolókat építünk, és buszsávot hozunk létre a 22-es busz teljes vonalán a fővárosban és Budakeszin. Így a rövidülő menetidő miatt sokan átváltanak majd a tömegközlekedésre. Ugyanezért indítottunk a szakminisztériummal, a Volánbusz Zrt.-vel és a Közlekedéstudományi Intézet Kft.-vel együttműködve új buszjáratokat, amelyek közvetlen csatlakozást biztosítanak a Kelenföldi pályaudvarhoz és a négyes metróhoz.

– Mikor újul meg a makkosmáriai templomhoz vezető katasztrofális állapotú út?

– Ez az út eredendően egy vízmosás, ahol többek között támfalakat kell építeni ahhoz, hogy ott tartósan jó minőségű út épülhessen. Önerőből nem vagyunk rá képesek, mert a mintegy háromszázmillió forintos költség akkora összeg, hogy más fejlesztésekre nem maradna pénz. Folyamatosan keressük azokat a pályázati lehetőségeket, amelyekre támaszkodva megoldhatnánk ezt a problémát. Előrelépés, hogy a csapadékvíz elvezetésének kiépítése hamarosan megkezdődik a területen.

– Milyen a politikai klíma Budakeszin?

– Egy település akkor tud fejlődni, ha béke és nyugalom van. Szerencsére nálunk nem jellemző az országos politikában tapasztalható gyűlölködés, az elmúlt ciklusban nagyon jól együttműködött a képviselő-testület, majdnem minden döntést egyhangúlag hoztunk meg. Ezt minden képviselőtársamnak köszönöm. Jelmondatunk szerint utakat építünk egymásnak és egymáshoz; ebben a szellemben szeretnénk folytatni a munkát.