Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

Általános kérdőíves állapotfelmérés, kardiovaszkuláris rizikószűrés, EKG, boka-kar index-, vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-mérés, nőgyógyászati vizsgálatok, életmód-tanácsadás, vastagbélszűrés, bőrgyógyászati és szemészeti konzultáció. Egyebek mellett ilyen vizsgálatokra lehet jelentkezni a vidéki településekre utazó szűrőbuszokon.

A tavaly indult Felzárkózó települések nemzeti programhoz kapcsolódóan a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) szakemberei 2019-ben mintegy 3500 ember egészségügyi szűrését végezték el. Idén csatlakozott a programhoz a Szent János Kórház és Szakrendelő stroke-ambulanciája is, amelynek szakemberei segítenek az agyvérzés korai tüneteinek megismertetésében is, lehetőséget nyújtva a kezelés megfelelő időben való elkezdésére. Az újrainduló program keretében idén 53 napon 37 felzárkózó településre jutnak el a buszok.

Az egyik ilyen község a Pest megyei Tatárszentgyörgy, ahol a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegek száma egyaránt csökkent a tavalyi évhez viszonyítva, ám ez utóbbi még így is magasabb, mint a környező járásokban. Pedig a polgármester szerint nagy súlyt fektetnek a felvilágosító munkára.

Korábban írtuk

Irány a szűrővizsgálat!

Délelőtt 10 órakor már csoportokban várakoznak a helyiek az óvoda parkolójában felállított négy szűrőbusz és a kihelyezett kormányablak előtt. A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársa, Jánosi Zoltán Péterné kiváló lehetőségnek tartja a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat programot: különösen a járványhelyzetben nagy segítség.

Dr. Iszlai-Téglás Beáta, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet nőgyógyásza kifejezetten kereste a lehetőséget, hogy csatlakozhasson az országos programhoz, mivel úgy véli, a szűrőnapoknak és a reklámkampányoknak óriási szerepük van a betegségek korai felfedezésében és a lakosság felvilágosításában.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

– Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a méhnyakrák, ami az egyik legtöbb halálos áldozatot követeli hazánkban, megfelelő kezeléssel jó eséllyel gyógyítható, ha időben diagnosztizáljuk. Tapasztalataim szerint a többség évente legalább egyszer elmegy a nőgyógyászhoz, de sajnos nem ritka, hogy akár egy évtized is eltelik, mire egy-egy beteg orvoshoz kerül. A tatárszentgyörgyieknek például a 12 kilométerre levő járási székhelyre, Dabasra kell utazniuk szakvizsgálatra, ráadásul a páciensek általában ódzkodnak a nőgyógyászati szűréstől.

Ezt erősíti meg Bali Rozália is, akinek bár nincsenek panaszai, kíváncsian várja a vizsgálati eredményeket.

– Többen is lehetnénk – hangoztatja. – Az emberek általában csak végső esetben mennek orvoshoz, pedig jó érzés tudni, hogy nem vagyunk betegek, és minden rendben van. Nem mindenki gondolkodik így, nehéz meggyőzni a többieket…

Személyre szabottan

Dr. Surján Orsolya helyettes országos tiszti főorvos beszámolója szerint a program különlegessége, hogy a szűrőnapokon jelen van a helyi/megyei egészségügyi szolgáltató is, aki biztosítja a betegutat. Orvosaik szükség esetén receptet írnak fel, illetve további vizsgálatokra rendelik vissza a pácienseket.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Dr. Surján Orsolya és Nagy Ferenc

– Az a célunk, hogy javítsuk a lakosság általános egészségi állapotát akár személyre szabottan is, éppen ezért kétévente szeretnénk visszatérni a korábban már meglátogatott településekre, hogy nyomon követhessük a változásokat. Az első falu, ahová újra elmentünk, Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legszegényebb helysége, Csenyéte volt. Örömmel tapasztaltuk, hogy a tavalyihoz képest megkétszereződött a szűrővizsgálatok iránt érdeklődők száma.

Idén először Tatárszentgyörgyön egy szemészeti vizsgálatra is alkalmas szűrőbuszt is bevetettek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) munkatársai. A főként gyermekszemészeti szűrések során videokonferencia formájában szakorvost is be tudnak kapcsolni. A kiválasztott szemüveget az érintettek térítésmentesen, néhány héten belül meg is kaphatják, súlyosabb szemprobléma esetén pedig Budapesten folytatják a kezelést. Ahogy Nagy Ferenc, az MMSZ egészségügyért felelős szakmai vezetője fogalmaz, a szemüvegfelírás nem csak az egészségi problémát orvosolja, a koncentrációt, a beilleszkedést, a szocializációt is segíti.

– Hazánk három legnehezebb sorsú megyéjében, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében teljesít szolgálatot a legtöbb munkatársunk. Számos gyereknek lelki gondozásra is szüksége van, mert legtöbbjüket kellemetlenül érinti a szemüvegviselés gondolata.

Nehéz körzet

Csatlakozik hozzánk dr. Búza Valéria háziorvos is, aki az elmúlt húsz évben több környező településen is vállalt helyettesítő szolgálatot. A doktornővel arról beszélgetünk, hogy Tatárszentgyörgyön is sok a krónikus, főként légúti beteg, ami valószínűleg a dohányzással hozható összefüggésbe.

– Ez nehéz körzet, a lakosság egy része fogékony az egészségtudatosabb szemléletre, sokan azonban akkor sem hajlandóak változtatni az évtizedek alatt berögzült családi mintáikon, amikor például amputáción esnek át. Nem csak a gyerekeket, gyakran a szülőket is meg kell tanítani az alapvető higiéniai követelményekre. Úgy vélem, hasznos lenne a közoktatásba bevezetni egy egészségtan tematikájú órát – magyarázza a háziorvos.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Szehofner József

A gyerekek előtt is jó példával jár elöl Szehofner József polgármester, aki szintén aláveti magát a szűrővizsgálatoknak. Bár évente jár kontrollra, külön örül annak, hogy idén helyben is meg tudta vizsgáltatni magát, ráadásul a kardiológus makkegészségesnek találta.

A településvezetőtől azt is megtudjuk, a kétezer fős községekben, mint amilyen Tatárszentgyörgy is, átlagosan a lakosság tíz százaléka szokott megjelenni a kitelepült szűrővizsgálatokon. Így most háziorvosukkal együtt nagy érdeklődéssel figyelik, hogy milyenek lesznek a részvételi mutatók.

– A heti három alkalommal rendelő háziorvosunk hamarosan végleg nyugdíjba vonul, ezért most éppen az utódját keressük. A praxisjogot és a rendelőt térítésmentesen bocsátanánk a nyertes pályázó rendelkezésére, szükség esetén még szolgálati lakást is adnánk. Községünkben szerencsére fogorvos és védőnő is várja a betegeket, de a háziorvos mellett szükségünk lenne főállású gyermekorvosra is. Szakrendelésünk ugyan nincs, de az óránként közlekedő távolsági busszal mindenki eljuthat a térség 13 községét ellátó dabasi rendelőintézetbe, sürgős esetben pedig akár magam is szívesen átviszem a betegeket a szomszéd városba – jelenti ki a község vezetője.

Ahogy mondja, sajnos számos tévképzet él az emberek fejében a kisvárosi léttel kapcsolatban, pedig a biztonság, a nyugalom, a kiszámíthatóság és a befogadó légkör mindennél többet ér.