A legújabb ellenzéki gigatüntetésen Orbán Viktor évértékelőjére reflektáltak a fellépők „Értékelni jöttünk” címmel.

A felszólaló ellenzéki politikusok az ordenáré üvöltözés és a véget nem érő sivalkodás eszköztárából merítettek a mai alkalommal. 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Lukácsi Katalin, a tüntetés háziasszonya, ellenzéki bölcselő szerint Orbán Viktor évértékelő beszéde unalmas volt.

Gréczy Zsolt úgy látja, Magyarország államformája diktatúra. A DK-s politikus kijelentette, „győzni fogunk”. Mi vagyunk többen, nekünk van igazunk – sorolta bombabiztos érveit Gyurcsány Ferenc hű fegyverhordozója.

Lukácsi Katalin szerint nem a Jobbik a rasszista párt ma Magyarországon, hanem a Fidesz – ezzel a felvezetővel hívta színpadra a szerinte kiemelkedően tehetséges Jakab Pétert, aki azt üvöltötte Orbán Viktorhoz szólva:

Erkölcstanból megbuktál!

Ordítozása alatt végig tegezte a miniszterelnököt, és ismét tanúbizonyságot tett elképesztő tahóságáról. Jakab Péter szerint a miniszterelnök megbukott történelemből és matematikából is.

Schmuck Erzsébet az LMP színeiben hosszasan nyekergett az ország vélt rossz állapota miatt.

Bősz Anett a kis fehér sapkájában azt mondta, őket nem az Orbán Viktorral szembeni gyűlölet tartja össze, hanem az aggódás. Aggódnak ők nőkért, romákért, fogyatékosokért, melegekért és úgy általában mindenkiért, még a vidékért is – mondta a Liberálisok politikusa.

„Bangóné Borbély Ildikó következik, aki élő bizonyíték arra, hogy a gyengébbik nem kifejezés idejétmúlt” – mondta felvezetőjében Lukácsi Katalin az MSZP nagy koreográfusáról.

Viktor, a te négy kereked már régen nincs ki!

– harsogta Bangóné.

Sötét van nemcsak a fejében, de a közelében is

– üvöltözte a szoci politikus Orbán Viktorról. Bangóné a „gyerekcsinálásról” is értekezett piaci kofákat megszégyenítő stílusban.

Nemes Balázs, a Momentum pécsi hőse következett, akiről Lukácsi Katalin szintén úgy gondolja, nagyon tehetséges. Nemes Balázs a kormánypropaganda miatt sivalkodott, és megfenyegette a jobboldali újságírókat, hogy kormányváltás esetén meg fog szűnni a munkahelyük, mert „álhírgyárosokra” nincs szükség. A momentumos fiatalember azt is elmondta, fideszes pultokat hiányol a közterületekről. Nemes Balázs újabb programpontot jelentett be: mai sétájuk alkalmával majd megállnak az MTA épülete előtt, és egy perc néma csenddel adnak erőt szegény magyar tudósoknak.

V. Naszály Márta a Párbeszéd színeiben lépett fel, és gyarapította a felszólalók kínzóan hosszú névsorát, ő arról sivalkodott, hogy nem akar 1944-ben élni.

Végezetül Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az MTVA rémei következtek, szerencsére már utolsó felszólalókként. Szél Bernadett mérhetetlen bátorságról tanúbizonyságot téve elmondta, ők nem félnek. Szél a CEU miatt is sivalkodott egy sort, és elmorzsolt néhány könnycseppet az MTA miatt. 

Azt a helyet a legnagyobb magyar alapította, és a legkisebb akarja sírba tenni

– kiáltozott Szél Bernadett, aki mások mellett a facebookos élőzés erejében is bízik. Kijelentette azt is, nem fogják betartani az Országgyűlés szabályait. Hadházy szokás szerint próbált szellemeskedni, de nem járt sikerrel. Az európai ügyészségért való aláírásgyűjtőket hősöknek nevezte az ívek aláíróival együtt. 

Lukácsi Katalin felhívására a rendezvény végén a szónokok felfáradtak a színpadra, hogy közösen elénekeljék az Örömódát és a Szózatot. A résztvevők a szokásos tornagyakorlattal zárták a beszédek sorát: felemelték a telefonjukat. 

Ezt követően vette kezdetét az ellenzéki nagy vonulás a Lánchídon át. A szokásos szólamok („Mocskos Fidesz!” és „Orbán, takarodj!”) mellett az O1G-t skandálták a tüntetők.

❌ÁSZ=Fidesz pártszékház ‼️#freehungary #womeninpolitics #womenwhoinspire @kunhalmiagnes @potocska.anita

Gepostet von Szél Bernadett am Sonntag, 10. Februar 2019
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az ÁSZ székháza előtt folytatódott az ellenzéki pártok tüntetése
 

❌ÁSZ=Fidesz pártszékház ‼️#freehungary #womeninpolitics #womenwhoinspire @kunhalmiagnes @potocska.anita

Gepostet von Szél Bernadett am Sonntag, 10. Februar 2019

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) székháza előtt demonstráltak vasárnap az ellenzéki politikai pártok a Köztársasági Elnöki Hivatal és a Miniszterelnökség épülete előtt tartott tüntetésük után.

A pártok képviselői úgy vélekedtek, hogy a Fidesz az Állami Számvevőszék felhasználásával, adminisztratív eszközökkel igyekszik ellehetetleníteni tevékenységüket.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője azt mondta: pontosan tudható, hogy az ellenzéki pártok után bárki a célkeresztbe kerülhet, aki szembemegy a Fidesszel, ezért az ellenzéki pártoknak együtt kell működniük.

Nemes Balázs, a Momentum képviselője emlékeztetett arra, hogy az Állami Számvevőszéket Domokos László volt fideszes képviselő irányítja. 

Ez a Fidesz demokráciája – tette hozzá.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke úgy vélekedett: tarthatatlan, hogy a Fidesz politikai ellenfeleinek ellehetetlenítésére használ független állami intézményeket. 

A következő választásokon „zárt alakzatban” kell indulniuk az ellenzéki pártoknak, mert ha nem, el fogják takarítani őket – mondta.

Sermer Ádám, a Liberálisok képviselője közölte: az ÁSZ szégyent hoz a magyar demokráciára és a magyar jogállamiságra, mert nem más, mint „fideszes vámszedőszék”.

Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a kormány nem kormányoz, csupán elégtételt vesz, és az összes állami intézményt az ellenzéki hangok elhallgattatására használja. 

Kepli Lajos, a Jobbik felszólalója szerint mára valamennyi állami hivatal fideszes pártszékházzá vált, és a hatalom nem válogat a kialakult ellenállás elfojtását szolgáló eszközökben. 

Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője felidézte, hogy amikor „Magyarország köztársaság” volt, az ÁSZ megbecsült intézmény volt. 

Ma az ÁSZ dolgozóit kirúgják, ha tisztességesen végzik a munkájukat – mondta. 

A demonstráció végén az ellenzéki pártok képviselői „Fidesz-pártszékház” feliratú matricákat ragasztottak az ÁSZ székházának bejáratára. 

A budai Várból az Állami Számvevőszék épülete elé vonuló menet elején az ellenzéki pártok képviselői, az „Ellenállás 2019 Magyarországért” feliratú molinót vitték. 

A menet útközben megállt a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt, ahol a „Szabad ország, szabad tudomány” rigmust skandálták.

MTI