Vadai Ágnes szerint Orbán Viktor veszélyeztette az emberek biztonságát, a Fidesz pedig elárulta Magyarországot. 

Fotó: MTI, archív

Vadai Ágnes arra reagált, szerdai sajtótájékoztatóján, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa tegnap elmondta, egyre több tagország ad állampolgárságot harmadik – EU-n kívüli – országokból származó embereknek jelentős összegű befektetésekért cserébe, a bizottság pedig „nagy aggodalommal” szemléli az ilyen, úgynevezett arany útlevelek számának növekedését.

Az állampolgársági ügyek ugyan a nemzetállamok hatáskörébe tartoznak, de „ha egy EU-tagállam megnyitja a kapuit egy harmadik ország polgárai előtt, akkor az egész EU felé megnyílnak a zsilipek, és ez már ránk is tartozik, mert az Európai Bizottság is felelős az EU biztonságáért” – nyilatkozta csöppet sem álszent módon a cseh politikus tegnapi interjújában.

Vadai ma büszkén elmondta, Molnár Csaba EP-képviselőjük révén a Demokratikus Koalíció már korábban az Európai Bizottsághoz fordult, konkrétan Vera Jourovához, Vadai szerint ennek az eredménye a tegnapi interjúja.

A Demokratikus Koalíció üdvözli az Európai Bizottság fellépését

– jelentette ki Vadai Ágnes, aki úgy véli, a magyar és európai állampolgárok biztonságával játszott az Orbán-kormány. A DK alelnökének értékelése szerint a letelepedési kötvényeket a magyar kormány érdemi átvilágítás nélkül osztogatta. Azt is elmondta, felháborítónak tartják, hogy szerintük több esetben bűnözők és terroristák léphettek be az ország és Európa területére.

A Fidesz nem megvédte, hanem elárulta Magyarországot és Európát

– acsarkodott Vadai Ágnes.

Az Európai Uniónak meg kell védenie magát, és nem nézheti tétlenül, hogy a teli szájjal migránsozó magyar kormány titokban több tízezer embert engedett be az Európai Unióba és Magyarországra ellenőrizetlenül

– vagdalkozott tovább a DK politikusa, aki idézte Vera Jourova DK-nak küldött válaszlevelét is:

Amennyiben egy adott tagállam nem hajtja végre a szükséges biztonsági és bűnügyi ellenőrzéseket, az valamennyi tagállam számára kockázatot jelenthet

– írta a biztos Vadai szerint, és nem szakadt rá a plafon.

Szégyenletes, hogy éppen az a kormány sodorta veszélybe a magyarok és az európaiak biztonságát, aki évek óta Európa megvédésével veri a mellét. (…) Reméljük, hogy az Európai Unió fel fog lépni az Orbán-kormány gyakorlatával szemben. Szerintünk Orbán Viktor a magyarok és az európai állampolgárok biztonságával játszott. (…) Az Európai Uniónak meg kell védenie magát, és nem nézheti tétlenül, ha egy tagállam kormánya pénzért bármire képes. Márpedig ismerjük az Orbán-kormányt, pontosan tudjuk, hogy pénzért ők bármire képesek.

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓA Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz nem megvédte, hanem elárulta Magyarországot és Európát. Ezért fordultunk az Európai Bizottsághoz és ezért fog az EU fellépni az Orbán-kormánnyal szemben. A DK szerint Orbán Viktor a magyar és az európai állampolgárok biztonságával játszott, amikor több, mint 20 ezer embernek adott pénzért letelepedést, köztük bűnözőknek és terroristáknak- Vadai Ágnes sajtótájékoztatója

Gepostet von Demokratikus Koalíció am Mittwoch, 8. August 2018