Vadai Ágnes (DK) a Gruevszki-ügyről beszélt az azonnali kérdések között, úgy fogalmazva: a miniszterelnök egy embercsempész.

Fotó: MTI, archív

Fotó: MTI, archív

Szavai szerint Gruevszki illegális migránsként lépte át a magyar határt. „Soros György megbízatására állt embercsempésznek vagy esetleg más okból? (…) Hogyan fizet egy saját népe elől menekülő miniszterelnök? (…) Esetleg Putyin gazda adta parancsba, hogy be kell fogadni macedón szárnysegédjét?” – sorolta kérdéseit a kormányfőhöz.

Orbán Viktor reagálásában megismételte: a magyar hatóságok az ügyben a jogszabályok keretei között szabályosan jártak el.

Viszonválaszt Arató Gergely (DK) mondott, aki azt a kérdést is feltette, hogy „a kormány miért vett részt egy elítélt bűnöző Magyarországra szöktetésében”.

A kormányfő visszautasította, hogy törvénytelenséggel vádolják a magyar állam bármely szervét vagy tisztségviselőjét. „Azok az emberek támadják most (…) a kormányt, akik a bevándorlás pártján álltak mindig is” – mondta, hozzátéve: „önöknek a bevándorlás megakadályozásában segítséget nyújtó macedón miniszterelnöknek nyújtott tisztességes eljárás sok, ellenben Ahmed H.-nak szívesen nyújtanak – a volt igazságügy-miniszterükön keresztül – jogi segítséget”.