A vád szerint egy szlovák állampolgárságú férfi egy magyar társa közreműködésével 2016 februárjában – vagyonának megszerzéséért – megölt egy szlovák állampolgárt, valamint a barátnőjét, majd a holttesteket feldarabolták és elásták. A 43 éves szlovák állampolgárságú és a 42 éves magyar vádlott 2015 tavaszán ismerkedett meg egymással, és onnantól kezdve a szlovák férfi több bűncselekmény végrehajtásával is megbízta magyar társát anyagi ellenszolgáltatás fejében.

Hirdetés

Az ügyészség szerint a szlovák vádlott és a szintén szlovák állampolgárságú sértett még 2012-ben vagy 2013-ban került egymással közelebbi kapcsolatba, majd később a vádlott a sértett bizalmi embere lett: üzleti jellegű ügyeket és hétköznapi dolgokat intézett. Emellett a vádlott jövedelme is a sértettől származott, miután felhatalmazást kapott egy a sértett tulajdonában álló cég ügyeinek vitelére.

A sértettet Szlovákiában 2014 őszén börtönbüntetésre ítélték, ő azonban a büntetés végrehajtása elől Magyarországra szökött, majd 2015 januárjában más nevében, illetve személyi adataival bérbe vett egy XIII. kerületi, Marina parti lakást. Magyarországi bujkálásának költségeit nagy összegű készpénzből, valamint befektetési aranytömbökből kívánta fedezni. Ezért azzal bízta meg a 43 éves szlovák vádlottat, hogy a saját nevében nyisson bankszámlát, illetve béreljen neki egy széfet.

A vádlott a vád szerint ebben az időben határozta el, hogy vagyonának megszerzése érdekében megöli őt. Az emberölésben való közreműködésre a 42 éves magyar vádlottat kérte fel, aki anyagi részesedés fejében vállalta, hogy az emberölésben közreműködik. Az előkészületek során a szlovák vádlott intézkedett a holttestek szállításához, eltüntetéséhez szükséges eszközök – így például fűrész, zsákok, tisztítószerek, mész – beszerzéséről, a magyar vádlott pedig Pilisszentiván külterületén egy gödröt ásott.

Korábban írtuk

A vádlottak 2016. február 11-én a délelőtti órákban megjelentek az említett lakásban, ahol a sértettet, valamint a lakásban tartózkodó barátnőjét közvetlen közelről, célzottan, többször fejbe lőtték. Ezután a magyar vádlott a lakás fürdőszobájában a holttesteket feldarabolta, a testrészeket és a torzókat sporttáskákba csomagolta, majd azokat a sértett gépkocsijával Pilisszentivánra vitte, ahol az előzetesen kiásott gödörbe tette, mésszel és vízzel leöntötte, végül pedig a gödröt betemette.

Ezzel párhuzamosan a szlovák vádlott a sértett megbízásából bérelt széfet kiürítette, az abban elhelyezett értékeket magához vette. A vádlottak másnap visszatértek a lakáshoz és kitakarítottak. A magyar férfi a kettős emberölésben való közreműködéséről beszámolt az élettársának. A vádlott közreműködéséért kapott két darab befektetési aranytömböt a nő pár nappal később egy budapesti aranykereskedésben mintegy 10 millió forintért eladta. A szlovák férfi a sértett tíz, mintegy 60 millió forint összeértékű gépkocsiját megszerezte, majd azok többségét eladta.

A vádirat szerint a szlovák vádlott a magyar társának 2015-ben több más hasonló megbízást is adott, anyagi ellenszolgáltatásért cserébe. Így 2015 augusztusában egy szlovák állampolgár megverésére, 2015 novemberében pedig egy szlovákiai családi ház felgyújtására adott megbízást magyar társának, aki 500-1000 euró közötti összegekért cserébe ezeket végrehajtotta.

Egy további esetben pedig azzal bízta meg a társát, hogy 1500 euró fizetségért cserébe törje el egy szlovák férfi lábát. A vádlott egy társával együtt – ez esetben a megbízás kereteit túllépve – egy viperával életveszélyes fejsérüléseket okozott a sértettnek. A Fővárosi Főügyészség az ügyben előre kitervelten, nyereségvágyból és több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette, továbbá súlyos testi sértés, rongálás és – az élettárs esetében – pénzmosás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

A főügyészség a két férfival szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozza a vádiratban azzal, hogy a bíróság a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét a szlovák férfi esetében zárja ki, a magyar férfi esetében pedig állapítsa meg, hogy feltételes szabadságra a törvény erejénél fogva nem bocsátható, tekintettel arra, hogy őt időközben, más ügyben, életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. A nővel szemben börtönbüntetés és pénzbüntetés az ügyészi indítvány – áll a közleményben.