Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Vágó Gábor azt mondta, a száz legnagyobb szennyező vállalat az üvegházhatású gázok kibocsátásának kétharmadáért felelős. Ezeket a vállalatokat a párt listavezetője klímabűnözőknek nevezte, tettüket pedig emberiség elleni bűntettnek.

Szerinte a zöldek képesek megállítani a klímabűnözőket és a klímaváltozást, mert – köszönhetően az egységes álláspontnak – ők alkotják a legerősebb és legegységesebb frakciót az Európai Parlamentben.

Fontos a szelektív hulladékgyűjtés és a környezetbarát életmód, de ezek az egyéni szinten tett lépések már nem elegek. Ahhoz, hogy ne legyen vége az emberiségnek, közösségi cselekvésre van szükség – mondta Vágó Gábor, aki szerint valódi cselekvést csak a zöldekre leadott szavazat jelent.

Hozzátette, Magyarország legnagyobb klímabűnözője Mészáros Lőrinc, bűnösségét bizonyítja, hogy a Mátrai Erőmű közelében sok a rákos megbetegedés. Az unió által képviselt agrárpolitika, a nagytáblás gabonatermelés és a talajmunkálási módszertan is elősegíti a klímaváltozást – tette hozzá.

Ha Európa nem tud érdemben változtatni azon, hogy fenntartható módon termeljen a gazdaság, akkor az egész bolygón visszafordíthatatlan természeti folyamatok indulnak majd be, amely miatt a természeti létfeltételek is megváltoznak – folytatta Vágó Gábor.

Az LMP EP-listavezetője a műsorban papírlapokat maga elé tartva nyomatékosította mondandóját. A lapokon olyan klímaváltozással kapcsolatos szövegek szerepeltek, mint hogy tovább nőtt a légköri szén-dioxid-koncentráció, soha olyan meleg nyár nem volt még, mint tavaly, és a klímaváltozás lassan Alaszkát is felolvasztja.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. döntése értelmében az európai parlamenti választáson listát állító kilenc párt ötperces bemutatkozási lehetőséget kap az M1 aktuális csatorna reggeli műsorsávjában. A közmédia a sorrendről sorsolással döntött, a pártok képviselői május 6-ától 16-áig hétköznapokon érkeznek a stúdióba. A választási program ismertetésére vonatkozó öt percet a törvényben garantált időkereten felül biztosítja a pártok számára a közmédia.