Alkotmányellenes, más jogszabályokat is sért az adóhivatal vagyonosodási vizsgálatainak jelenlegi gyakorlata. A Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének alelnöke, Kovácsné Garami Andrea a Magyar Nemzetnek elmondta: az APEH határozataival szemben már több per is folyik.

Az már önmagában érdekes, hogy az adóhatóság általában szja-vizsgálatként indítja meg a vagyonosodási vizsgálatokat – mondta a lapnak Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének alelnöke. Kovácsné Garami Andrea közölte: a hatóság ilyenkor felszólítja az adózót, hogy az szja-bevallásához kapcsolódó dokumentumokkal jelenjen meg az adóhivatalban.

Ám az APEH mindjárt az eljárás kezdetén túl is lép az szja-vizsgálat szabályszerű keretein, mert az idézéshez mellékel egy kérdőívet is. A tizenhat pontos nyomtatvány – amely az adózó vagyoni helyzetét méri fel – vagyonnyilatkozat jellegű, az Alkotmánybíróság 1993-as határozata szerint nem egyeztethető össze az alaptörvénnyel.

Több vagyonosodási vizsgálattal szemben már perek is folynak, és a bírói döntések várhatóan kikényszerítik az eljárások megváltoztatását – nyilatkozta az adószakértő.

(Magyar Nemzet)