Hirdetés

Vajda Zoltán (MSZP) azt mondta: a Pénzügyminisztérium fegyelmezett és takarékos gazdálkodás elrendeléséről szóló közleménye azt mutatja, hogy kicsúszott a kormány kezéből az irányítás, „sodródás van a szakadék felé”.

„Csődhelyzet van, nem államcsőd, kormányzati csőd” – tette hozzá. Szerinte a kormányfőnek a problémák kezelésére nincs ötlete, próbálja kiszolgálni a putyini érdekeket és ezzel csak mélyebbre löki Magyarországot a válságban, miközben hazugsággal vádol saját magán kívül szinte mindenkit. Hiányolta Orbán Viktor felelősségvállalását az ügyben, hogy Magyarország – mint mondta – ma olyan megélhetési válsággal néz szembe, amire évtizedek óta nem volt példa.

Új 2023-as költségvetés elkészítésére szólította fel a kormányt és azt követelte: csökkentsék a lakossági energiahordozók áfakulcsát 5 százalékra, vegyék vissza az önkormányzatokat és a kkv-kat a védett ellátási körbe, vonják vissza a rendszerhasználati díjak emelését, valamint vezessék be a garantált energetikai alapszolgáltatást és 15,7 százalékkal emeljék a nyugdíjakat.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte: a 2022-es költségvetés működőképes, fizetőképes, kötelezettségvállalásait a kormány teljesíteni tudja. A következő hónapban a nyugdíjasoknak kifizetik az inflációt követő nyugdíjkiegészítést és minden bizonnyal a nyugdíjprémiumot is – tette hozzá.

Korábban írtuk

Jelezte: a költségvetés nyilván takarékos és szigorú, ezért tartottak vissza bizonyos költségvetési tételeket és történt átrendezés, de a családtámogatások nem csorbultak. Azt mondta, a költéségvetés most is és jövőre is a egyensúlyban lesz.

A 2023-as büdzsé két prioritása, a rezsivédelmi alap és a honvédelmi alap működőképes lesz, a rezsivédelmi alap felülről nyitott, tehát biztosítani tudja az átlagfogyasztásig a csökkentett rezsidíjakat a lakosság számára – ismertette Tállai András.