Szimultán végrehajtott ellenőrzési akciók során összesen 88 liter hamis alkoholt és mintegy 1500 szál hamisított cigarettát foglaltak le a hatóságok a kelet-angliai Boston városában. A brit adó- és vámhivatal, az HM Revenue & Customs Office (HMRC) ellenőrei által végrehajtott akció az illegális alkohol- és dohánykereskedelem felderítésére irányult, amely a hatóságok tapasztalatai szerint egyre bővülő üzletként működik a régióban.

A Boston Standard portál beszámolója szerint a hamis alkohol fogyasztása különösen veszélyes lett volna. A hamis vodkát ugyanis többnyire metanolból állítják elő, abból az anyagból, amelyet alapvetően fagyálló folyadék, valamint üzemanyag előállítására használnak. A metanol emberi fogyasztása kisebb dózisban szédülést, légzési nehézséget, nagyobb mennyiségben tartós látásromlást, vakságot is okozhat. Különösen veszélyes a metanol fogyasztása a fiatalkorúak számára, és szomorú, hogy a hamisítók őket célozzák meg eladásaikkal.

A hatóságok szerint a hamis termékek az olcsó ár miatt vonzóak lehetnek a fogyasztók számára, akiknek viszont tudniuk kell, hogy a hamisítványok nem csak a legitim kiskereskedőknek és a gazdaságnak okoznak hátrányt, de fogyasztásuk súlyos egészségügyi kockázatokkal is jár.

A razzia során letartóztatások még nem történtek, az érintett üzletek ellen jelenleg is folyik a nyomozás, működési engedélyüket felülvizsgálják, és várható, hogy alkoholértékesítési engedélyüket visszavonják.

(Forrás: HENT hírlevél)