A Portéka-Hungarica áruház gondolata egészen Éliás Tibor gyermekkoráig nyúlik vissza, hiszen az operaénekes azóta gyűjti a magyar történelem relikviáit, értékeit, amelyekből aztán negyven év kitartó gyűjtőmunkájának köszönhetően megnyithatta Szentendre központjában a Dobos Édesség-, Kávé- és Italtörténeti Múzeumot. Ez a múzeum is egyik bizonyítéka annak, hogy a magyar termelők kreativitása fantasztikus dolgokra képes.

– Úgy érzem – mondja Éliás Tibor -, hogy az ország évtizedek óta nagyon rossz irányba halad. Nincsenek kellően megbecsülve a magyar vállalkozók, holott a jó gazdaság alapja az, hogy a magyar termelők termelni tudjanak, ezáltal pedig pénzhez jussanak és vásárolhassanak. Mindenképpen szerettem volna tenni valamit az érdekükben, így mintegy három évvel ezelőtt eszembe jutott egy szlogen, mégpedig az a felszólítás, hogy Válaszd a magyart!, amely egy mozgalom jelszavává vált.

A Válaszd a magyart! mozgalom lényege az, hogy magyar termékek vásárlásával segítsük a magyar emberek megélhetését. Nem a külföldi termékek kirekesztésére buzdít, hanem felhívja a figyelmet arra, hogy egy bizonyos szint után veszélyessé válik az ország életképességére, ha a boltok kínálatában csupán import árucikkek szerepelnek.

– Mindenki tisztában van vele, hogy nagyon sok olyan cég van Magyarországon – emlékeztet Éliás Tibor -, amelyek csak a gyors meggazdagodás reményében jöttek hazánkba. Ezzel azonban nagyon sok jól működő magyar vállalatot tettek tönkre. Gondoljunk csak például a cukorgyárakra, amelyeket megvásároltak, majd leromboltak. Azóta nincs magyar cukor, helyette Lengyelországból, Németországból és egyéb helyekről hozzák be az országba.

Éliás Tibor szerint éppen ezért az ország fennmaradásához elengedhetetlen az összefogás. A mozgalom meghirdetésével párhuzamosan egy Válaszd a magyart! védett logót is megalkotott, amelyet az engedélyével bárki feltehet a termékére, s így a vevő pontosan tudja, hogy magyar árut vásárolt. Nemrégiben pedig lehetősége nyílt arra, hogy a Magyarok Házának földszintjén bérbe vegyen egy kétszintes üzletet, ahol megnyithatta a Portéka-Hungaricát, vagyis a magyar termékek áruházát. Ennek a kínálata abban különbözik a Magor üzletekétől, hogy nem egy-egy terméket ragad ki a választékból, hanem a magyar termékek általános megerősítésére törekszik. Azt szeretné, hogy a kereskedelembe minden magyar termék bekerüljön, mindenki kapjon egy lehetőséget, esélyt. Az áruház így nemcsak üzletként, hanem bemutatóteremként is funkcionál, ahol bárki megismertetheti termékét a vásárlókkal. Találkozhatunk itt olyan különlegességekkel is, amelyek annak ellenére, hogy külföldön elismertek, itthon szinte senki sem hallott róluk. Ilyen például az emésztést elősegítő Zsendítő tejédes, tejsavópor, amely magyar szabadalom, vagy a Vivega fűszersó, amely speciális technológiával, konyhasó nélkül készül és a vérnyomásra, valamint a koleszterin szintjére van kedvező hatással. Ez utóbbit a Spanyolországban megrendezett innovációs világversenyen hét aranyéremmel díjazták. De a kínálatban szerepel még olyan olajszőkítő is, amelynek segítségével a használhatatlan étolajat újra lehet hasznosítani, van továbbá mangalicakolbász, -sonka és -szalonna mellett -zsír is. Azt is mondhatnánk, hogy a tanyasi tojástól a zoknin és a gobelinterítőn keresztül a CD-kig mindenki kedvére válogathat a magyar vállalkozók termékei közül. Ez utóbbiak átlagosan ezer forinttal kerülnek kevesebbe, mint más áruházban, de a többi terméket is igyekeznek a lehető legalacsonyabb áron tartani.

A Portéka-Hungaricát hamarosan láncolattá szeretnék bővíteni, így tehát várják mindazok jelentkezését, akik már meglévő vagy tervbe vett üzletüket Portéka áruházzá kívánják alakítani. Azoknak pedig, akik saját terméküket akarják árulni, de nincs lehetőségük üzlet alapítására, lehetőséget kínálnak arra, hogy a Semmelweis utcai áruház emeletén saját standot hozzanak létre. Február közepén indul az első internetes áruház is, a www.portekanet.hu, ahol garantáltan magyar árucikkek közül lehet válogatni. A tervek között mindezeken kívül egy olyan számítógépes adatbázis létrehozása is szerepel, ahol olyan termékeket tartanak majd nyilván, amelyeket méretük vagy rendeltetésüknél fogva az áruházban nem lehet tartani.

B. B.