Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata, archív, illusztráció
Hirdetés

Májusig szigorít a kampányok és a választási jelölő szervezetek finanszírozását szabályozó törvényeken a Fidesz, az erről szóló javaslaton, illetve a részleteken már dolgoznak a frakcióban – erősítette meg a Mandinernek Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke. A parlamenti képviselő szerint a cél változatlan: külföldiek, vállalatok, egyéb külsős szervezetek ne „vásárolhassák” fel a képviselőket, polgármestereket, frakciókat.

Ha bármilyen egyesület, párt, vagy egyéb szervezet hivatalosan szeretne jelölő szervezetté válni például a most következő önkormányzati választáson – azaz szerepelhet a szavazólapon, lehet listája –, feleljen meg a pártokra vonatkozó szabályoknak. Vagyis csak magyar természetes személyektől fogadhat el anyagi vagy egyéb támogatást.

„Ne fogadhasson el senki támogatást se hazai, se külföldi jogi személytől, alapítványoktól, ki tudja még, kitől. A dollárbaloldal megmutatta, ez a veszély igenis valós!”

Kifejtette: úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel induljon a választáson. El kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát, ahogy olyan szereplők sem, akik bár nem alanyai a választójognak (például vállalatok, befektetők), mégis jelentős érdekeik fűződhetnek az választáshoz. Pártokat ma is csak magyar természetes személyek támogathatnak, esetükben ez a korlátozás több évtizede fennáll, s amíg zömében pártok voltak az úgynevezett jelölőszervezetek, nem is volt különösebb probléma – mutatott rá a képviselő.

Korábban írtuk

„Csakhogy az élet változik, újabb innovációk, tulajdonképpen választási csalások tűnnek fel, a jogalkotó pedig akkor jár el helyesen, ha ezekre reagál” – folytatta. A 2019-es önkormányzati, de még inkább a tavalyi parlamenti választás esetében a „hazai dollárbaloldal tett kísérletet szerinte a szabályozás megkerülésére”. Konkrétan: nem pártként bejegyzett, ám politikai pozíciókra pályázó jelölteket támogató szervezeteken keresztül jelentős külföldi támogatást fogadtak be a kampányokba. Az országgyűlési voksolás esetében jelen állás szerint négymilliárd forintnyi dollárról van szó.

„Alapvető különbség, hogy a nemzeti oldallal szemben a dollárbaloldalon nem okoz morális problémát, hogy kilóra meg lehet venni őket. A magyar érdekkel szemben politizálnak, támogatják a káros szankciókat, a migránsok beözönlését, és ha rajtuk múlott volna, jóval közelebb sodródtunk volna a háborúhoz, mint most” – magyarázta a Fidesz alelnöke.

Egyébként a nem túl jól csengő nevű, alapból népszerűtlen baloldali pártok már a 2019-és önkormányzati választásra is helyi fedőszervezeteket hoztak létre, a pártok pedig ezek mögé bújtak, jegyezte meg a volt debreceni polgármester, hozzátéve, ezzel nem pusztán „cselesek” voltak, tulajdonképpen megtévesztve a választókat, hanem egyes esetekben kibújtak a párttörvény rendkívül szigorú szabályai alól is. Egyesületet ugyanis jelenleg bárki finanszírozhat, külföldiek, hazai vagy külföldi vállalatok, alapítványok, egyéb szervezetek.

Ilyen fedőszervezet volt a Mindenki Magyarországa Mozgalom is – magyarázta Kósa –, ahová a „dollárok gurultak”, de jelentős vidéki finanszírozásról is tudnak. Debrecen esetében pár év alatt mintegy kétmilliárd forintos támogatást biztosított közvetlenül és közvetve „civil tevékenységre” a Soros György nevével fémjelzett Nyílt Társadalom Alapítvány. Csakhogy a kedvezményezettek Kósa szerint valójában beszálltak a helyi politikába, úgy, hogy közben nem tartoztak a pártokra érvényes rendelkezések alá.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.