Továbbra sem tudni, hol az a pénz, amelyet a Jobbik az Állami Számvevőszék bírságára szedtek össze szimpatizánsaitól, csakhogy – mint ahogy az nemrég kiderült – végül a kampányra költötték. Ráadásul a több mint 100 millió forintos összegnek a hivatalos kampánybeszámolójukban sincs nyoma. Közben már tíz ember követelte vissza a pénzét. A Jobbik országgyűlési képviselője pénteken válaszok helyett kisétált a sajtótájékoztatóról – közölte az M1 Híradója.

Képernyőfotó: hirado.hu

„Saját fizetésük 10 százalékáról lemondanak, hogy tovább működhessen a Jobbik” – erről beszélt a párt országgyűlési képviselője pénteken. Staudt Gábor hozzátette, ehhez nem kellett anyagi probléma, hogy megtegyék. Arra az újságírói kérdésre ugyanakkor, hogy hogyan rendezik a több százmillió forintos tartozásukat, a politikus érdemben már nem válaszolt.

Mint ismert, az Állami Számvevőszék tavaly ősszel büntette meg a pártot, mert jóval áron alul kötöttek szerződést Simicska Lajos hirdetőcégeivel, ami tiltott párfinanszírozásnak minősül, emiatt elestek az állami támogatástól is. A több mint 660 milliós kiesést adománygyűjtéssel próbálták pótolni, az összegyűlt pénzt azonban elköltötték a kampányra. Később kiderült, hogy a Magyar Postának is tartoznak 60 millió forinttal.

Nemrégiben a párt frakcióvezetője ismerte el, hogy az ÁSZ-bírságra kapott több mint 100 millió forint adományt a párt megmentése helyett a kampányra költötték. Azzal pedig egy újabb botrány robbant ki a párt pénzügyei körül, hogy úgy tűnik, ezzel a költséggel nem tudnak elszámolni.

A 100 millió forintos összeg ugyanis a párt júniusban megjelent kampánybeszámolójában nem lett feltüntetve. A dokumentumban a kampányra költött több mint 100 milliónak nyoma sincs, csupán egy 20 milliós összeg van feltüntetve.

Közben akadtak olyan adományozók is, akik visszakérték a pénzüket. A Jobbik sajtóosztálya annyit közölt, tudomásuk szerint tíz ember igényelte vissza az adományát, arra azonban már nem válaszoltak, mekkora összeget követelnek vissza a támogatók.

Pénteken a Jobbik országgyűlési képviselője sem válaszolt arra, hogy miből fizetik vissza ezeket az összegeket. Sneider Tamás, a párt elnöke egy korábbi interjúban azt mondta, alig több mint félmillió forint van a párt számláján, Staudt Gábor azonban az ezzel kapcsolatos újságírói kérdést nem hallgatta végig, és kivonult a teremből.