Bár az SZDSZ kisöpörte magát a kormányból, a lábnyomai ottmaradtak – fogalmazott Kis Papp László arról, hogy ismét előkerült a felsőoktatás privatizációját célzó javaslat. Magyar Bálint, a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikai szakállamtitkára még tavaly áprilisban terjesztette az államreform-bizottság elé, hogy az egyetemek saját elhatározásból állami tulajdonú nonprofit szervezetté vagy közhasznú társasággá alakuljanak, illetve hogy magántőkét is bevonhassanak az oktatásba. Mindehhez a felsőoktatási intézményeket kivehették volna a költségvetési szervekre vonatkozó szabályok alól, előbb az államháztartási, majd a felsőoktatási törvény módosításával.

Az óriási felháborodás hatására Hiller Istvánnak ekkor sikerült érvényesítenie ígéretét, hogy a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán a tárca nem ad lehetőséget a magánosításra. Sőt a miniszter kijelentette, hogy az állam három évig nem vonul ki a felsőoktatásból. – Egy, a közszféra gazdálkodási és jogi helyzetéről szóló törvénytervezetben áprilisban előkerült a felsőoktatás privatizációjának lehetősége, ami lényegében megegyezik Magyar Bálint korábbi elképzelésével – mondta Kis Papp László.

A tervezet az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsot és egy pénzügyminisztériumi szakértői egyeztetést is megjárt már, a szakszervezeti oldal minden alkalommal elutasította és tárgyalásra alkalmatlannak nyilvánította a tervezetet. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöke hangsúlyozta, most arról van szó, hogy a rektorok maguk dönthetnének arról: a főiskola, az egyetem egy új kategória szerint „vállalkozói közintézménnyé” váljon-e, amit az oktatási tárca hagyna jóvá.

Ebben az esetben az oktatók – azaz professzorok, docensek, adjunktusok – és az adminisztratív személyzet elveszítenék közalkalmazotti jogviszonyukat. A tandíj ellen folytatott eddigi harc pedig fölöslegessé válna, hiszen szedésének, illetve mértékének semmi sem szabhatna határt – fogalmazott az érdekvédő. Noha az elképzelés tavaly elbukott, Kis Papp mégis az aggodalmának adott hangot, mivel tudomása szerint bár a kormány nem tárgyalt még a javaslatról, államtitkári szinten az már zöld jelzést kapott. Ráadásul a kisebbségi kormányzás miatt zsarolható az MSZP, így az SZDSZ-nek most több esélye van érvényesíteni az elképzelést. Az FDSZ a Felsőoktatási Kerekasztal rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi, és közös fellépést tervez a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával.

(MNO)