A napilap szerint az ügyben zajló rendőrségi nyomozás éppen az ellenkezőjét támasztja alá annak, mint amit Karácsony Gergelyék állítanak a Városháza kapcsán.

Hirdetés


„A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) január 25-én hallgatta ki azt a személyt, akin keresztül Berki Zsolt amerikai befektetőknek ajánlotta fel a Városházát. Az illető kérte adatai zártan kezelését, ezért csak 1-es számú tanúként emlegették. A Mediaworks Hírcentrumának birtokába került kihallgatási jegyzőkönyv szerint az 1-es számú tanú kijelentette, hogy három alkalommal egyeztetett az adásvétel ügyében Berkivel, akit már három éve ismer, és aki rendszeresen küldött neki e-maileket az eladó fővárosi ingatlanokról”írja a Magyar Nemzet.



A lap szerint „az 1-es számú tanú” a nyomozók kérdésére elmondta: az első találkozón, amely 2021 tavaszán a Westend irodaházban zajlott le, Berki Zsolton kívül egy másik személy is jelen volt, de semmi konkrétumról nem esett szó.

„Berki csupán arról biztosította, hogy a Városháza valóban eladó, és egyben afelől érdeklődött, hogy az amerikaiakat érdekelné-e az üzlet.”



A tanú egyébként vallomás szerint azért adott Berki szavára, mert korábban „már hallott olyan teljesült ügyletről”, amelyben ő segédkezett, valamint úgy tudta, hogy a férfi befolyással rendelkezik a fővárosi vagyonkezelőnél. A második egyeztetésre Berki Zsolt már a Városháza dokumentációjával érkezett, és jelezte, hogy „elküld majd egy megbízási szerződést, amely igazolja, hogy ő ezen ügyletekben eljárni jogosult” – derül ki a Magyar Nemzethez eljutott jegyzőkönyvből.

Korábban írtuk

A tanú a harmadik találkozóval kapcsolatban azt mondta, hogy azon a megbeszélésen rajta és Berki Zsolton kívül egy izraeli befektetői társaság képviselője is jelen volt.

„Ekkor már szó esett arról, hogy a Városháza ára 40 milliárd forint lenne, a »jutalék« pedig 10 százalék, amelyet a tanú és az izraeli fél képviselője is sokallt” – írja a napilap.

A tanú azt vallotta, „a harmadik találkozón mi mondtuk Berki Zsoltnak, hogy szeretnénk a megbízójával is tárgyalni. Ő mondta, hogy amennyiben komolyan érdeklődünk az üzlettel kapcsolatosan, úgy majd Tüttő Kata főpolgármester-helyettessel kell tárgyalnunk, de konkrétumokat nem mondott”.

Közölte azt is, a harmadik találkozó után Berki küldött számára egy szerződéstervezetet, amelyben benne volt a vételár és a jutalék is.

Előbbi összeg „harmincvalamennyi milliárdra” változott, utóbbi, vagyis a „jutalék” mértéke viszont maradt 10 százalék.



A Magyar Nemzet azt írja: a kihallgatáson a nyomozó arról is érdeklődött, miért tartották Berki Zsoltot nagyon profinak és bennfentesnek, illetve vajon miért gondolták, hogy ténylegesen lehet felhatalmazása. A tanú erre válaszolva kijelentette, Berki több olyan e-mailt küldött, amely a vagyonkezelőtől indult. A levélváltások állítólag megismerkedésük, vagyis 2019 óta „nem nagy rendszerességgel, de folyamatában történtek”.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható.


Mint ismert, a fővárosi ingatlanok értékesítése körüli botrányt az Index robbantotta ki, amikor november 4-én arról írt, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat eladná a főváros talán legértékesebb ingatlanját, a műemléki védettségű Városházát. Mindezt Karácsonyék cáfolni igyekeztek, ugyanakkor azóta az ügyben számos újabb részlet, így Anonymous segítségével jó néhány, a sajtóhíreket alátámasztó hangfelvétel látott napvilágot. A hanganyagokon nem csupán „jutalékos rendszerről”, további ingatlanok, így a Mocsárosdűlő sorsáról, de a baloldal nemzetközi hátteréről is beszélt Bajnai Gordon harcostársa, Gansperger Gyula baloldali üzletember.
A Városháza-botrányról szóló cikkeinket ITT találja.