– Annak idején arra gondolt a jogalkotó, hogy ez tulajdonképpen a politikai részvételnek egy olyan formája, aktivizálása is, ahol az állampolgár kapcsolatba kerül a potenciális jelöltekkel. Akkor az állampolgárok nem zárkóztak még el ez elől a dolog elől, és valóban részt vettek ebben a folyamatban. Azóta az állampolgárok aktivitása lanyhult, kevésbé fogadták a kopogtató szelvényeket gyűjtő aktivistákat, és akkor léptek be olyan módszerek, hogy fizetnek az ajánlószelvény-gyűjtésért, és visszaélések, másolások is előfordulnak.

Szigeti Péter szerint az egyéni ajánlószelvényeket például jobban ellenőrizhető ajánlólisták váltanák fel, és az indulónak olyan kauciót kellene letennie, amely pénzösszeget nem kapja vissza, ha a választáson bizonyos szint alatt marad a támogatottsága. Az MSZP választási kérdésekkel foglalkozó országgyűlési képviselője, Wiener György szerint maradhatnának az ajánlószelvények, hiszen például 1994 és 1997 között már próbálták a listás rendszert, azonban az annyira nem vált be.

– A jelenlegi rendszer megtartása sem okoz nagyobb problémákat, mint más megoldásnak a megteremtése. Hozzá kell tennem, hogy ez nem azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszert jónak tartanám.

A Fidesz szükségesnek tartja a most is működő társadalmi szűrőt a jelöltállításhoz, és erről eddig pozitívak voltak a tapasztalatai – mondja Nyitrai Zsolt, a párt operatív igazgatója.

– Mi a mostani megoldást megnyugtatónak tartjuk, olyan technikai kérdésekről, amelyek mondjuk a nyomdai biztonságot hivatottak alátámasztani, vagy amelyekkel a visszaéléseket ki lehet szűrni jelen rendszer esetében, természetesen bármikor nyitottak vagyunk egyeztetni.

Tomcat elismerte a másolást

Másolt kopogtatócédulákra gyűjtötte az ajánlásokat Polgár Tamás, aki a ferencvárosi időközi parlamenti képviselő-választáson a Magyar Szociális Zöld Párt színeiben indult. A jelölt kedden elismerte a másolást, de szerinte a jogszabályok alapján, ha a szelvény megegyezik a választási bizottság által kiadott mintával, akkor az érvényes.

A Tomcat néven elhíresült blogger internetes oldalán azt írja, hogy a kopogtatócédula-gyűjtésre vonatkozó jogszabályok nem egyértelműek: nem az Állami Nyomda által előállított cédula az érvényes, hanem az is, amelyik megegyezik a választási bizottság által a választásra jogosultakhoz kipostázott mintával. A gond akkor van, ha az ajánlószelvényt nem az tölti ki, akinek a neve szerepel rajta. A kopogtatócédulák nyomdakész mintái egyébként az Országos Választási Bizottság oldaláról is letölthetők.

A blogon olvashatóak szerint a háttérben Novák Előd Polgár Tamás jobbikos ellenfele lehet: állítólag a kerületi választási bizottság tagjaként ő kérte a nyomdai ellenőrzést. Viszont nem csak a Polgár Tamást jelölő Magyar Szociális Zöld Párt, hanem az MDF és a MIÉP szelvényeinek egy része sem az Állami Nyomdában készült.

Polgár Tamás szerint egyébként a Jobbik Magyarországért Mozgalom is belekeveredett a kopogtatócédulák körüli botrányba: 50 szelvényt adott át nekik a Magyar Nemzetért Mozgalom visszalépett jelöltje. Novák Előd a Jobbik nevében a Független Hírügynökséghez is eljuttatott közleménye szerint ezeket nem adták le a jelöléskor, hanem megsemmisítették őket.

(MR, hirtv.hu, FH)