Dr. Kopp Mária pszichológus a magyar társadalom lelki erőforrásaival kapcsolatban két társadalmi modellt mutatott be. Az egyik lényege egymásnak ugrasztani a társadalom tagjait olyan tulajdonságok erősítésével, mint például az irigység vagy a kapzsiság. A másik modell ugyanakkor együttműködésre épít, legfontosabb eleme a társadalmi tőke, célja pedig a belső összetartozás érzésének fokozása.

Az egyetemi oktató elmondta, olyan erényekből építkezhetünk, mint például a szolidaritás, a magyar emberek ugyanis elfogadják a különböző értékrendeket és fontosnak tartják az esélyegyenlőséget.

A jövőben támogatni kell a családalapítást, emellett elő kell segíteni, hogy az emberek nyíltan felvállalják a jelenlegi hatalom által elfojtott nemzeti identitásukat, hiszen kutatások szerint nyolcvanöt százalékunk büszke magyarságára.

A felszólalók sorában Bogár László közgazdász következett, aki előadásában arra adott választ, miért süllyeszti mélybe önmagát a magyar nemzet. Az egyetemi oktató szerint az 1989 előtti rendszert is a hazugság és a félelem mozgatta. A jelenlegi hatalom épp olyan öngerjesztő folyamat alapján működik, mint akkor. Bogár László elmondta, pont ott tartunk, ahol 1956-ban. Az emberek akkor is azt hitték, hogy a változáshoz elég egy jobb kormány. A professzor szerint szükséges, de nem elégséges a kormányváltás.

– A következő kormány csapdában van, mert a globális hatalom pont az ellenkezőjét várja el tőle, mint amit a választópolgárok. Éppen ezért teljes mértékben támogatni kell majd az új hatalmat, és nem szabad engedni, hogy a külső nyomásnak megfelelően cselekedjen – mondta a professzor.

Siklósi Beatrix újságíró a médiáról mint első számú hatalmi ágról beszélt felszólalása során. Véleménye szerint ezen a területen is életmentő rendszerváltásra van szükség, hiszen a magyar média elvesztette azt a funkcióját, hogy korrekt módon tájékoztassa az embereket. Kiút lehetne a válságból, ha több médiaiskola alakulna, és olyan közszolgálati csatornák jönnének létre, amik fel tudnák venni a versenyt a kereskedelmi műsorszórókkal.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az egészségügynek nemzeti stratégiai kérdéssé kell válnia. Ma ugyanakkor költségérzéketlen és önkényes a finanszírozás, és az egészségügyi ráfordításoknak semmi köze ahhoz, hogy az adott betegség tényleges ellátása mennyibe kerül. Éger István felszólalásában emberközpontú egészségpolitikát szorgalmazott.

Hoffmann Rózsa KDNP-s képviselő, a Fidesz Kulturális Tagozatának elnöke előadásában hangsúlyozta, az iskoláknak az erkölcsi nevelést kell szolgálniuk, mivel manapság a családok jó része képtelen erre a feladatra. Erkölcsi analfabétákkal ugyanakkor nem lehet az országot újjáépíteni. A pedagógusokat a politika mélyre taszította, így elvesztették tekintélyüket, anélkül pedig képtelenek nevelni.

Hoffmann Rózsa szerint több pénzzel több pedagógust kell hozni az iskolákba, óvodákba, jogszabályokat kell alkotni, amelyekkel megfékezhető a tanulók normaszegő magatartása, valamint meg kell értetni a diákokkal, hogy nemcsak jogaik, hanem kötelességeik is vannak.

Ángyán József fideszes országgyűlési képviselő felszólalásában elmondta, város és vidék közös sorson osztoznak. A vidék a mezőgazdaságból él, és ez hatással van a városra. Magyarországon züllesztik a mezőgazdaságot, amit meg kell fékezni, mégpedig egy helyes diagnózis fölállításával. Vigyáznunk kell erőforrásainkra, nem szabad engedni, hogy a magyar föld a globális hatalom kezébe jusson, és el kell számoltatni a jelenlegi kormányt, Soltész Miklós, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője arról beszélt, hogy az elmúlt években a középosztály hanyatlásnak indult, pedig az tartaná meg a szociális hálót. A jövőben a politikus szerint elsődleges feladatnak kell tekinteni a családtámogatás helyreállítását, valamint az otthonteremtés támogatását. Emellett föl kell zárkóztatni azokat, akik jelenleg reménytelen helyzetben vannak, meg kell szüntetni a természetbeni juttatások áfáját, valamint segíteni kell a lakhatás megőrzését.

Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke szerint a kormányzati politika emberképe rossz. Szemléletbeli változásra van szükség a jövőben, ami nem a kormányprogramokban, hanem az emberekben, a közösségekben kezdődik. Az új kormány és parlament dolga, feladata, hogy kiszélesítse a magyar nemzet határait, fogalmazott a politikus.

Szencz Dóra