A Képviselői Irodaház aulájában megtekinthető kiállításra a Magyarországon és külföldön intézményen kívül szült édesanyák fényképeiből válogattak.

„Ezeken a szép, háborítatlan szüléseket ábrázoló amatőr képeken keresztül szeretnénk megmutatni az élettani szülés szépséges pillanatait. Hisszük, hogy ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szülés helyszínétől függetlenül egyre több családnak lehessen része háborítatlan szülésben-születésben.” – írják a szervezők.

A megnyitó fővédnöke Dr. Szabó Erika, területi államigazgatásért felelős államtitkár asszony volt, a kezdeményezés védnöke Ékes Ilona, országygyűlési képviselő asszony. A megnyitón közreműködtek Fullajtár Andrea, Jászai Mari-díjas színművésznő, Básti Juli, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművésznő, Ónodi Eszter, Jászai Mari-díjas színművésznő és Bognár Szilvia, népdalénekes.

Ajándék a kormánynak

Krisztus eljövetelének ünnepe egyben a szeretet ünnepe is. Ilyenkor a szülés, születés is középpontba kerül, figyelmünket szeretteink, gyerekeink, szüleink, a családunk felé fordítjuk. A háborítatlan szülés élményét átélt édesanyák és családjaik szeretettel nyújtják át ajándékukat, a vándorkiállítás képeit azoknak a politikusoknak, aki 22 év után megértették és lehetővé tették számukra, hogy büszkén, bujkálás nélkül tegyék közszemlére éltük talán legfontosabb élményét.

A háborítatlan szülés képei a Képviselői Irodaház aulájában

A változtatásra nyitott jogalkotói szándékot jelzi, hogy elsőként az Képviselői Irodaház ad otthont annak a vándor fotókiállításnak, melynek fókuszában háborítatlan körülmények között szült anyák és gyermekeik vannak. A válogatás az elmúlt 22 év 3500 sikeres hazai és néhány külföldi kórházon kívüli szülése közül mutat meg képeket a megszületés örömteli pillanataival.

„A szül(et)és valódi természete” című kiállítás nem csak arra irányítja a figyelmet, hogy több ezer egészséges, boldog kisgyermek született idehaza biztonságosan, kórházon kívül, bábai szaksegítség mellett, hanem arra is, hogy mindez helyszíntől függetlenül, kórházban, születésházban vagy otthon is elérhető a megfelelő szakmai szemlélettel.

Orbán Viktor kormánya megteremti a biztonságos választás lehetőségét

Bár a szülés helyszínének megválasztására lehetőséget ad az Alkotmány, az intézményen kívüli szüléseket kísérő szakemberek tevékenységét tiltják a jelenlegi jogszabályok. Az átfogó jogi szabályozás 22 éve késlekedik ugyan, ám most először nyitott a politika az anyák felé, és vezette sikeresen tárgyalóasztalhoz mindazon szereplőket, akiknek feladata kidolgozni az intézményen kívüli szülés jogi hátterét. A Semmelweis Mozgalom örömmel üdvözölte Szócska Miklós államtitkár mai bejelentését arról, hogy az Egészségügyért Felelős Államtitkárság elkészítette az intézeten kívüli szülést szabályozó rendelet tervezetét, melyet még az idén közigazgatási egyezetésre küld, és várhatóan április elején életbe is lép.

Ezzel együtt most először nyílt valódi lehetőség arra, hogy Magyarországon is elfogadottá váljon a többi európai országhoz hasonlóan a bába szakma, amely kórházban és azon kívül is a háborítatlan szülés kísérés legfőbb támogatója.

Ugyancsak örömmel üdvözölte a Mozgalom a hírt, hogy az ügyészség a mai napon indítványozta, hogy házi őrizetre változtassák Geréb Ágnes előzetes letartóztatását, így remélhetőleg nemsokára saját otthonában, szerettei körében ünnepelheti a karácsonyt a doktornő.

A kiállítást január 5-ig tekinthetik meg a Képviselői Irodaház aulájában a politikusok, majd 2011-ben országos turnéra indulnak a képek.

A kiállítás honlapja: http://www.aszulesvaloditermeszete.eu


A Semmelweis Mozgalom

A Semmelweis Mozgalom célja az AnyaBaba-barát szülés-születés meghonosítása és folyamatos fejlesztése, együttműködve szakmai és civil szervezetekkel, valamint a családokkal. Céljuk, hogy összefogva a szakmai és civil szervezeteket, akik egyetértenek velük, együtt dolgozzanak a megoldáson, a bábai modell elterjesztésén Magyaroszágon. Aláírásgyűjtést is szerveztek ennek érdekében, melyet mára már több mint 30 civil és szakmai szervezet támogat, és több ezer aláírás gyűlt össze. Ezeket az aláírásokat szeretnék majd a törvényhozóknak átnyújtani, és kérni a segítségüket a benne foglaltak megvalósításához. Honlapja: www.semmelweismozgalom.info