Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, szerk.
Hirdetés

Az ellenzéki politikus közölte, a parlament első – mandátumát napra pontosan száz éve elfoglaló – női tagja előtt tisztelgő Slachta Margit-emlékdíjjal azok tevékenységét ismerik el, akik Magyarország szociális életében a legfigyelemreméltóbb munkát végzik.

Hozzátette: a díjazottak kijelölésére egy négytagú zsűri alakult, akikből egy szociológus, egy szociálpolitikus, egy a szociális szféra szakszervezeti vezetője, és egy fő újságíró; az elismerést minden évben szeptember 18-án, Slachta Margit születésnapján adják át.

Hangsúlyozta: Slachta Margit egész életében küzdött az elesettek felemeléséért és a társadalmi kirekesztés ellen, a női választójog megadásának élharcosa volt, ahogy fellépett a magyarországi zsidók jogfosztása ellen is.

Szerinte „illendő lenne”, ha Slachta Margitra az Országházban vagy annak közelében is szobor emlékeztetne.

Amikor kórházigazgatók közelmúltbeli felmentéséről kérdezték, Varga-Damm Andrea azt közölte: elfogadhatatlannak és rendkívül veszélyesnek tartja ezeket a lépéseket, mert rossz az üzenete a társadalom és az érintett intézmények személyzete felé is. Embertelenül nem lehet egy járványban eljárni – fogalmazott.