Magyarországnak nincs takargatnivalója, reméljük a többi tagállamnak és az Európai Bizottságnak sincs! Most elválik,…

Gepostet von Varga Judit am Dienstag, 13. Oktober 2020
Hirdetés

A magyar tárcavezető kezdeményezte, hogy zárt ülés helyett az európai állampolgárok nyilvánossága előtt vitatkozzanak a tagállamok uniós miniszterei az Európai Bizottság méltán elhíresült jogállamisági jelentéséről.

„Vajon miért félnek a jogállamiság és demokrácia nyugat-európai »bajnokai« a nyilvánosságtól? Vajon miért nem merik a saját polgáraik előtt nyilvánosan elmondani az Európai Bizottság elhíresült jogállamisági jelentéséről az álláspontjukat? Vajon miért egyedül Lengyelország támogatta ma Luxembourgban azt a magyar javaslatot, hogy az átláthatóság és a valódi demokrácia jegyében legyen minden európai polgár által követhető a 27 tagállam uniós miniszterének eszmecseréje?” – tette fel a kérdést Varga Judit közösségi oldalán.

„A Tanács eljárási szabályai szerint húsz tagállam támogatása esetén lehetett volna ez a fontos napirendi pont nyilvánosan is követhető. Ehelyett jelenleg zárt ajtók mögött vitázunk sajtószabadságról, átlátható működésről és persze a Vera Jourová felügyelete alatt összeállított és a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott 11 »civil« szervezet megállapításain alapuló, Magyarország kapcsán abszurd és téves megállapításokat tartalmazó jogállamisági jelentésről” – írja a miniszter.

Szívesen megkérdeztem volna nyilvánosság előtt, hogy az Európai Bizottság a jelentés összeállításakor miért hagyta figyelmen kívül a Magyar Kormány által készített összefoglalókat, háttéranyagokat – tette hozzá.

Korábban írtuk

„Jó lett volna, ha Vera Jourová a nyilvánosság előtt tud számot adni a Magyarországot és a magyar embereket támadó szavaira. Arról is beszámolhatott volna, hogy valóban háromnaponta egyeztet-e informálisan Donáth Anna momentumos EP-képviselővel. És ha igen, akkor miért nyilatkozta pár napja egy cseh napilapban, hogy nem egyeztetett a magyar ellenzékkel” – utalt Donáth Anna botrányos mondataira Varga Judit.

„Arra a kérdésre is választ vártak volna a magyar emberek, hogy miért van az, hogy ami az Európai Bizottság szerint Magyarország esetében »jogállamisági kockázat« az más tagállamok esetében teljesen rendben van” – folytatta a sort a miniszter.

A fentieken túl még persze sok-sok kérdést kellett volna a magyar és a teljes európai nyilvánosság előtt megválaszolnia a jogállamisági jelentés kapcsán az Európai Bizottságnak és a Magyarországot előszeretettel kritizáló tagállamoknak, de úgy tűnik, hogy a bátorságuk csak odáig terjed, hogy a jogállamiságot költségvetési zsarolásra használják és előre megírt és a nyugat-európai fősodratú liberális médiában és azok magyar leányvállalatainál terített, rég lejárt panelekkel támadják Magyarországot és Lengyelországot – zárta sorait Varga Judit.

Vajon miért félnek a jogállamiság és demokrácia nyugat-európai “bajnokai” a nyilvánosságtól? Vajon miért nem merik a…

Gepostet von Varga Judit am Dienstag, 13. Oktober 2020