Fotó: MTI/Vajda János
Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a megyei kormányhivatal közös megemlékezésén 2021. október 22-én
Hirdetés

Varga Judit kiemelte: a szabadság katartikus élmény, melyre mindenki vágyik. A politikus – megemlékezve a forradalom és szabadságharc helyi hőseiről, áldozatairól – kijelentette: a szabadság több mint eszme, a szabadság remény, az volt 65 évvel ezelőtt is.

„Bizakodva tekintünk a jövőbe, tudjuk, hogy biztonságban vagyunk; ezt a biztonságot azoknak köszönhetjük”, akik életüket a hazáért áldozták – mondta a miniszter. Hozzátette, sokan életüket vesztették, de a harc nem volt hiába, Magyarország kivívta szabadságát, visszanyerte önrendelkezését.

Továbbra is szükség lesz olyan bátor nemzedékre, tettekre, amelyek a világban ellentmondanak az elnyomásnak – hangsúlyozta Varga Judit, megjegyezve: a nemzet szabadsága az első, mindent meg kell tenni érte, a szabadság korlátozása elfogadhatatlan.

A miniszter úgy fogalmazott, bátornak kell lenni, annak ellenére, hogy Brüsszel azt hangoztatja, hogy a magyarok túlságosan görcsösen ragaszkodnak szabadságukhoz, miközben ők régen lemondtak saját szabadságukról.

Mint mondta, 1848 és 1956 a magyar szabadságot hozta el, és erre büszkének kell lenni, ma ugyanúgy meg kell védeni mindazt, amit eddig „közösen elértünk”.   

Az ünnepi rendezvényt Bánné Gál Boglárka (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg, köszöntőt mondott Alakszai Zoltán megyei kormánymegbízott.

Korábban írtuk