🇦🇹🤝🏻🇭🇺 Ma hivatalomban fogadtam jó barátomat, Karoline Edtstadler osztrák EU és alkotmányügyi szövetségi minisztert.📍…

Gepostet von Varga Judit am Freitag, 25. September 2020
Hirdetés

Hozzátette: baráti hangulatú megbeszélésük témája leginkább az új migrációs javaslat, a két ország együttműködése a koronavírus-járvány idején, valamint Európa jövője volt.

A szeptember 23-án bemutatott migrációs és menekültügyi paktummal kapcsolatban Varga Judit kijelentette: a kötelező kvóta szerinti elosztás a magyar kormány számára mindig vörös vonal volt, és ebben Ausztria az egyik legfontosabb szövetségese.

Varga Judit azt mondta: Magyarország álláspontja a migrációval kapcsolatban 2015 óta ismert, de ennek soha nem volt része a kritika azokkal szemben, akik a migránsok befogadása mellett kardoskodnak.

„Elvárjuk, hiszen szuverén állam vagyunk, hogy nekünk se mondhassák meg, kivel szeretnénk együtt élni a saját országunkban” – jelentette ki a miniszter.

Korábban írtuk

Hozzátette: a szolidaritásnak különböző formái vannak, azonban az ennek alapján született új, úgynevezett kiutasítási szponzoráció kivitelezésével kapcsolatban komoly kétségek merülnek fel.

A két miniszter megbeszélésén szó esett a koronavírus-járvány elleni védekezésről. A két ország szomszédsága és polgárainak ingázása miatt folyamatos egyeztetés és kölcsönös adatfrissítés szükséges, amelyben számítanak egymás segítségére – közölte Varga Judit.

Tájékoztatás szerint az osztrák miniszter köszönetet mondott neki „a kommunikációban és együttműködésben tanúsított gördülékenységért”.

A megbeszélésen az EU jövőjét, illetve az arról szóló kétéves, idén őszre tervezett uniós konferenciasorozatot is érintették a tárcavezetők.

„Európának szüksége van változásra” – jelentette ki Varga Judit, amit – mint mondta – osztrák kollégája is megerősített.

Egyetértettek abban is, – mondta a tárcavezető az MTI-nek nyilatkozva, hogy „lehetséges beszélni a különbözőségeinkről”, éppen ezért közös érdek, hogy ez az állampolgárok bevonásával valósuljon meg. Megemlítette, hogy a témában a múlt héten már második alkalommal tartott közös konferenciát az Igazságügyi Minisztérium és a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet Budapesten neves európai politikusok bevonásával.