Varga Judit igazságügyi miniszter már kedden tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a Magyarországtól igényelt igazságügyi vállalásokról – tudta meg a Magyar Nemzet. A szaktárca tájékoztatása szerint az ezzel kapcsolatos kodifikáció lezajlott, amit már társadalmi egyeztetésre is bocsátottak. A keddi egyeztetés egyébként része annak a tárgyalássorozatnak, amit a jövő héten az igazságügyi miniszter és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter folytat az Európai Bizottság uniós biztosaival.

Hirdetés

Hahn biztos Varga és Navracsics miniszterekkel külön-külön találkozik majd a kondicionalitási eljárás kapcsán felmerült költségvetési ügyek megoldása érdekében”

– írta az Európai Bizottság az ATV megkeresésére.

Navracsics Tibor az ATV Start című műsorában elmondta, a korábbi tárgyalások során az alapítványi egyetemek kuratóriumai, és az ezzel kapcsolatos kérdések – nem csak az egyetemi, hanem általában a közérdekű alapítványok kuratóriumai tagsága – felmerültek mint összeférhetetlenségi kérdés. A műsorban az európai uniós forrásokért felelős miniszter úgy fogalmazott, a bizottság felvetette, hogy milyen összeférhetetlenségi szabályokat tudnak alkotni annak megakadályozására, hogy esetleges közbeszerzési eljárásoknál, olyan emberek ne lehessenek befolyással egy-egy olyan ügyre, ahol konfliktus lehet. Erre a miniszter elmondása szerint két megoldás volt: hivatali összeférhetetlenség és a dinamikus összeférhetetlenség, amiben végül a bizottsággal megállapodtak.

A miniszter hangsúlyozta, hogy meg fognak állapodni a bizottsággal, de még mindig nem biztos abban, hogy a bizottság álláspontja az, hogy minden politikusnak távoznia kell a kuratóriumok éléről. Szerinte csak az a kérdés, hogy ha a bizottság szerint a miniszterek nem lehetnek a kuratóriumok élén, akkor hol húzzák meg a határt.

Korábban írtuk

Navracsics Tibor leszögezte: bízik benne, hogy márciusra meg tudnak állapodni azokban a kérdésekben, amelyek tisztázzák az Erasmus-ügyet, szerinte azonban nem egy tárgyalás várható, hanem tárgyalássorozat indul.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.