Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Varga Judit ügyvezető igazságügyi miniszter a vitában elhangzottakra reagálva elmondta: a javaslat az alkotmányos keretek megteremtéséről szól, amit demokráciában illik megtenni. Bizonyos intézkedések, amelyek csak különleges jogrendben képzelhetők el Magyarországon, sok helyen az alapeljárás részét képezik – jelezte.

Azért van szükség a módosításra, hogy ne kelljen azon vitatkozni, hogyan tudnak gyorsan és hatékonyan reagálni egy helyzetre. A cselekvési szabadság megnyitásáról szól a javaslat a magyar emberek védelme érdekében.

A miniszter megköszönte az építő hozzászólásokat, és a kritikaként elhangzott „biankó, vagy korlátlan felhatalmazást” fogalmi tévedésnek nevezte. A ma hatályos tényállás is azt mondja, a kormány rendeletet alkothat, amellyel a sarkalatos törvényben meghatározottak szerint tehet meg bizonyos lépéseket. A veszélyhelyzet 15 napra engedi meg a döntések meghatározatát, és az Országgyűlés az, amely meghosszabbíthatja.

Kitért arra is: az Alkotmánybíróság működése biztosított, a testület még a vírus legveszélyesebb időszaka alatt is működött.

Korábban írtuk

Azt kérte, az ellenzéki képviselők az emberek érdekét nézzék. Értékelése szerint a választási eredmény azt is mutatja, az elmúlt két évben hozott veszélyhelyzeti döntéseket is elfogadták az emberek. Az elmúlt 12 év nemzeti-konzervatív válaszaira Magyarországon határozott igent és támogatást kaptak a magyar emberektől.

Nekünk az a feladatunk, hogy a békét és biztonságot megteremtsük minden egyes magyar embernek – jelentette ki.

Varga Judit beszélt arról is, hogy Magyarország élen jár a klímasemlegesség érdekében hozott döntéseket tekintve. Az a különbség, hogy mi csendben elvégezzük a házi feladatot, a célszámokat időarányosan teljesítjük – mondta.

A németeknek a saját elveiket kell nap mint nap megcáfolniuk, a valóság bekopogtatott az ablakon – jegyezte meg.

Magyarország az EU és a NATO tagja, és így is fog maradni – reagált egy másik felvetésre.

A megélhetési válságról szóló felvetésekre azt mondta: Európában minden drágul, itt élelmiszer- és benzinárstop védi az embereket. A GDP 4-5 százalékát fordítják a családok támogatására, ilyet nem nagyon látni a világon sehol – jegyezte meg.