Hirdetés

Molnár Zsolt (MSZP) azt kérdezte: meddig nyerészkedik a kormány a magasabb üzemanyagárakon. Idézte Orbán Viktor egy 2004-es nyilatkozatát, amelyben a jövedéki adó vagy az áfa csökkentését javasolta az akkori 236 forintos benzinár miatt. Rámutatott: a benzin áfája 2004-ben 25 százalék volt, ma 27 százalék, jövedéki adója pedig 103 forint volt, ma pedig 120 forint literenként.

Azt kérte a kormánytól, vessen véget annak a korszaknak, amikor 500 forint fölötti üzemanyagár mellett 27 százalékos áfával „sarcolja a magyar családokat”.

Varga Mihály pénzügyminiszter megjegyezte: a baloldali kormányok időszakában a 13. havi nyugdíj és a 13. havi fizetés elvételételével nyerészkedtek, és tizenháromszor emelték az energiaárakat.

Hangsúlyozta: 2004 óta a helyzet jelentősen megváltozott, hiszen Magyarország európai uniós tagország lett és az uniós szabályok szerint az áfa és a jövedéki adó módosítása előzetes engedélyhez kötött. Szerinte a képviselő azt sem veszi figyelembe, hogy emelkedtek a nettó átlagkeresetek is: míg 2010-ben egy átlagkeresetből 400 liter benzint lehetett vásárolni, 2021-ben ez 670 liter.

Korábban írtuk

Molnár Zsolt válaszában elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány az EU-ra terhelné az ügyben a felelősséget. Ezek szerint a kormányoldal az 500 forint fölötti üzemanyagárat rendben valónak tartja? – tette fel a kérdést.

Varga Mihály úgy reagált: nem tartják rendben lévőnek az ilyen gyors üzemanyagár-növekedést, – mint mondta – lényegében 8 hónap alatt több mint 100 forinttal nőtt a kiskereskedelmi ár.

Jelezte: a kormány konkrét lépéseket is tervez, a  befagyasztás lehetőségét is vizsgálják és azt is megnézik milyen kereskedelmi árrésekkel dolgoznak az üzemanyag-forgalmazók, akár nagykereskedelmi szinten, akár kiskereskedelmi szinten.

Emellett ebben a helyzetben Brüsszelnek is engednie kell a merev magatartásából akár az áfára vonatkozóan, akár a jövedéki adóra vonatkozóan. Ha ez megtörténik, akkor nemcsak megállítani, hanem jelentősen csökkenteni is tudjuk majd az üzemanyagok árát – jelentette ki.