Fotó: MTI/Katona Tibor
Hirdetés

Varga Mihály a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó Igazgyöngy ’98 Kft. mintegy másfél milliárd forintos beruházással kialakított kötszergyártó üzemének átadásán rámutatott: a koronavírus-járvány alatt vált világossá, mennyire kiszolgáltatott az ország az egészségipari termékek területén, pedig a magyar emberek egészsége és ellátása nem függhet a nemzetközi piacoktól.

A miniszter hangoztatta: a magyar gazdaságpolitika a veszélyes időkben is világos és helyes célokat követ, az államadósságot, a költségvetési hiányt csökkenti, a munkahelyeket megvédi, az inflációt egyszámjegyűre szorítja le.

„Nem spórolhatjuk meg magunknak, hogy létrehozzuk azokat a kapacitásokat, amelyek lehet, a rendszerváltozás előtt megvoltak, de akkor a piaci logikából kiindulva azt gondoltuk, nem kellenek, majd a piac megoldja, csakhogy nem mindig tudja megoldani” – mondta a miniszter.

Hozzátette, szeretné, ha „minden magyar ember biztonságban érezné magát”, az alapvető egészségügyi termékek – a fertőtlenítő szerektől a kórházi bútorokig – Magyarországon készülnének.

Korábban írtuk

Varga Mihály szólt arról is, hogy minden nap tenni kell a nemzeti szuverenitásért. „Sokszor akarják megmondani nekünk kívülről, mi a jó a magyar gazdaságnak, mi mindig azt kérjük, bízzák inkább ránk” – szögezte le.

Azt mondta, Magyarország tagja „egy nagyobb klubnak, az Európai Uniónak, vannak szabályok, amiket minden tagnak be kell tartani, de azon belül, hogy a klub milyen irányba menjen, versenyképességben, hatékonyságban, hadd szóljunk bele mi is”.

„Ezt tesszük évek óta sok vitával, és vállaljuk, hogy következetesen a magyar emberek, a magyar gazdaság érdekeit képviseljük” – hangoztatta.

Varga Mihály a regionális fejlesztésekről szólva kitért rá: fontos kormányzati cél, hogy a beruházások olyan településeket is elérjenek, amelyek eddig kiestek a fősodorból.

Móring József Attila (KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki: az Igazgyöngy ’98 Kft. fejlesztése kiváló példa arra, hogy kistelepülésen is lehet létrehozni és működtetni innovatív, 21. századi igényeknek megfelelő, legalább tucatnyi munkahelyet teremtő vállalkozást.

Kenéz Csaba, az Igazgyöngy ’98 Kft. tanácsadója azt mondta, hogy a 2001 óta működő, gyógyászati segédeszközöket forgalmazó magyar tulajdonú, vállalkozás egy építőipari cég telephelyének megvásárlásával, épületek bővítésével és átalakításával hozta létre kötszergyártó üzemét, a beruházáshoz mintegy 700 millió forint támogatást kapott az Egészségipari Támogatási Programtól.

Beszámolt arról, hogy a cég azért döntött saját kötszergyártó üzem beindításáról, mert a Magyarországon használt kötszerek importból származnak, a társaság tervei szerint olcsóbb, jobb minőségű termékeket állít elő, mint amilyenek eddig a nyugat-európai és ázsiai piacokról érkeztek.

A fejlesztés csökkenti, bizonyos típusok tekintetében meg is szünteti a magyarországi kötszerhiányt – jelezte.

Kenéz Csaba közölte, a kötszergyártó üzem 30-40 munkahelyet teremt, az itt előállított kötésrögzítőkből, speciális alakú kötszerekből és baktériumölő szerekkel bevont habkötszerekből exportra is termelnének.

A beruházás 9-10 év alatt térül meg, közben további fejlesztésekkel bővítenék termékeik körét – fűzte hozzá a tanácsadó.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2021-ben 18 embert foglalkoztató Igazgyöngy ’98 Kft. 2020-ban 2,2 milliárd, 2021-ben 2,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el, a nyeresége mintegy egymillió, illetve 5,3 millió forint volt.

Kenéz Csaba a tavalyi árbevételről – a számok pontos ismerete nélkül – annyit jegyzett meg: biztos benne, hogy dinamikusan nőtt. A nyereségről azt mondta, hogy az nagyban függ a hatósági ártól, ami a kötszerek tekintetében 2002 óta változatlan.

A kötszergyártó üzem beindulása, és az export javítani fog a cég eredményén – jegyezte meg.