Fotó: MTI/Vajda János
Vargha Tamás államtitkár beszédet mond az I. Füzéri Hadtörténeti és Honvédelmi Nap – Katonahősök nyomában című rendezvény megnyitóján Füzéren 2022. június 10-én

Az államtitkár kiemelte: Füzér fontos helyszíne a magyar történelemnek és a magyar hadtörténetnek. Az itt élő emberek, a füzériek évszázadok óta nemcsak a magyarság és a szabadság lángját őrzik szívükben, hanem egy időre a Szent Koronát is őrizték itt – tette hozzá. Hangsúlyozta: a Szent Korona az alaptörvény nemzeti hitvallása szerint megtestesíti Magyarország alkotmányos folytonosságát és képviseli, jelképezi a nemzet egységét.

Hirdetés

Mint mondta, ezért is örömteli, hogy itt lehetnek Füzéren, a hazafiasság, a hadtörténet és a honvédelem szellemében és a magyar katonai hagyományokat és a hősöket tisztelve a 20 iskolából érkezett kadét részt vesz az I. Füzéri Hadtörténeti és Honvédelmi Napon. Pénteken a rendezvényen 160 honvédelmi kadét méri össze tudását és ügyességét.

Vargha Tamás szólt arról is, nagyon fontos a magyar katonai hagyományok, a magyar katonai örökség, tradíciók megőrzése és ápolása. Fontos célunk az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése is, valamint a honvédelmi és hazafias nevelés további erősítése – tette hozzá.

Az államtitkár a kadétokhoz szólva úgy fogalmazott: ti vagytok ennek az országnak, ennek a hazának a jövője, és köszönjük szépen, hogy érdeklődtök Magyarország és itt most kiemelten Füzér hadtörténeti jelentősége és történelme iránt.

„Ti, fiatalok vagytok ennek az országnak a jövője és ennek a jövőnek az egyik alapköve, hogy erős, magabiztos, jól felszerelt, harcolni képes és tudó magyar honvédségünk legyen. Ezért kezdeményeztük, kezdtük és folytatjuk a haderőfejlesztési programot” – mondta.

Vargha Tamás hozzátette: a haderő fejlesztése nem lehet teljes a honvédség személyi állományának fejlesztése nélkül. „Jól képzett, erős katonákra is szükség van a technikai eszközök mellett” – mondta, hozzátéve, ezért fontos az életpályamodell fejlesztése is a jövőben.

Mindannyian reméljük, hogy sokan jelentkeznek majd a Magyar Honvédség katonái közé. Bízom benne, hogy közöttetek is lesznek ilyenek, de amennyiben máshogy alakul az életetek, akkor is felelősségteljes, elkötelezett tagjai lesztek a magyarok közösségének, éppen úgy, ahogy ezt hősök, az ősök példája mutatja – fogalmazott a HM parlamenti államtitkára.

Korábban írtuk