A kilenc munkaadói szervezet vezetője, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint az Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és volt elnökei részvételével novemberben alakult szerveződés január végén tette le beígért gazdasági és társadalompolitikai programját az asztalra.

Bár ez több mint két hónapja történt, Nagy Tamás, a szövetség egyik ügyvivője a Magyar Rádiónak mégis ezzel, vagyis a munka befejeztével indokolta hivatalosan egyelőre még be nem jelentett megszűnésüket. Válaszaiból ugyanakkor azért az is kiderült, hogy az időzítés mégsem teljesen véletlen. Nagy Tamás hangsúlyozta, hogy Reformszövetség tagjai távol akarják tartani magukat az aktuális politikai kérdésektől, és nem szeretnének királycsinálóként feltűnni. „Mi arra ügyelünk, hogy a szavunkat betartsuk. A Reformszövetség egy programot vállalt, azt megcsinálta, és azt gondolom, hogy ebben a fázisban befejezte a ténykedését” – mondta az ügyvivő.

Bár a Hírszerző internetes portál szerint a szövetség alapítói már döntöttek a megszűnésről, az ügyvivők valójában csak holnapi ülésükön szavaznak erről, és úgy tudni, nem végleg és nem is teljesen számolnák fel a szervezetet. Egyes munkacsoportok, köztük a Glatz Ferenc vezetésével épp a múlt héten alakult társadalompolitikai, például folytathatnák tevékenységüket.

A szövetség az elmúlt két hónapban egyébként, még a miniszterelnök lemondása előtt, valamennyi párt vezetőjével tárgyalt programjáról, de csak az SZDSZ és az MDF tartotta támogathatónak azt. A Fidesz eleve elvetette, az MSZP pedig túl radikálisnak tartotta a drasztikus kiadáscsökkentéssel járó megszorításokat és kedvezménymegvonásokat. A szocialisták álláspontja politikai kényszerből az elmúlt egy hétben ugyanakkor sokat változott. A párt parlamenti frakciója hétfőn ugyanis már egyhangúlag bólintott rá a miniszterelnök-jelölt Bajnai Gordon sok szempontból a Reformszövetségével egybevágó programjára.

(MR)