Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet, archív illusztráció
Hirdetés

„Fontos nap Szerbia számára a parlamenti és a helyi választás napja. Örömmel várom az együttműködést az új szerb kormánnyal az EU-val kapcsolatos reformokban” – írta Várhelyi Olivér a Twitteren.

Az uniós biztos közölte, hogy elkötelezett a Szerbiának szánt segítségnyújtásban az Európai Unióhoz való gyors csatlakozáshoz, illetve a koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági talpra álláshoz.

A Tanjug hírügynökség emlékeztet arra, Várhelyi Olivér korábban azt üzente Szerbiának: igazságos és demokratikus választásokat kell lebonyolítani ahhoz, hogy az ország a többi között tudja folytatni a reformfolyamatot. Hangsúlyozta, hogy az EU a szavazást nyomon követő európai megfigyelő-misszió jelentése után foglal majd állást a voksolásról.

Korábban írtuk

Nem hivatalos adatok szerint a vasárnap tartott szerbiai parlamenti választásokon az SNS megszerezte a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát a köztársasági törvényhozásban. Az adatok megjelenése után mondott beszédében az államfő azt hangoztatta, hogy eddig soha nem tapasztalt támogatásról biztosították pártját a polgárok, és ilyen arányú győzelemre senki sem számított.

Az országos választáshoz hasonlóan az SNS a vajdasági tartományi parlamenti választáson is megszerezte a szavazatok több mint felét, a párt által közölt adatok szerint a voksok 59,34 százalékát kapta meg. Az észak-szerbiai tartományban a második helyen a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) végzett a szavazatok 13,4 százalékával. A VMSZ-nek várhatóan kilenc képviselője lesz a köztársasági parlamentben, öttel több, mint eddig. Pásztor István pártelnök szerint a VMSZ történelmi eredményt ért el a választásokon, a korábbinál nagyobb támogatottságot szerezve.