Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

Lazának ítélte a monetáris politikát, ami miatt a forint a régió devizáihoz képest jelentősen meggyengült. Mindennek következményeit az állampolgárok fizetik meg – mutatott rá.

Szerinte ez összefügg a gazdaság túlfűtöttségével, amelynek oka, hogy a tavalyi egy választási év volt, így „felpörgették” a támogatások kifizetését.

Az eredményeknek semmi köze a tervezéshez – jelentette ki, ahogy azt is: a bevételnövekedést a foglalkoztatás bővülése okozta.

Bírálta a kiadási oldalt, és azt, hogy a költekezést teljesen kivonták a parlamenti ellenőrzés alól.

Sérelmezte az év közben megnövekedett pénzforgalmi hiányt, amely azért következett be, mert a kormány előre elköltötte a forrásokat. Elismerte ugyanakkor, hogy az év végére ennek aránya alacsonyabb lett a tervezettnél.

Felelőtlenségnek nevezte, hogy az ország jövője szempontjából fontos területeket figyelmen kívül hagy a kormányzat. Szerinte államközpontú és nem tudásalapú gazdaság jön létre, holott gyors gazdasági növekedés mellett könnyebb lett volna szerkezeti átalakításokat végrehajtani.

„Önök erre tartósan, évtizedek óta semmilyen figyelmet nem fordítanak” – értékelt Varju László.

Arányaiban csökkentek a jóléti kiadások forrásai, a nyugdíjkiadások részaránya is mérséklődött, az oktatásé és az egészségügyé lényegében stagnált, a környezetvédelmi kiadások aránya is jelentősen csökkent – sérelmezte.

Az államadósság csökkentése a DK-s képviselő szerint lehetett volna sokkal markánsabb. Úgy ítélte meg, hogy az euró bevezetését is meg kellene fontolni. Komoly kockázatnak nevezte ennek elmaradását.

A magyarnál tavaly csak Horvátországban volt nagyobb az adócentralizáció – mondta.

Az államadósság csökkentését lassúnak nevezte, rossz bevételi és kiadási struktúrával indokolta.

Az Állami Számvevőszék véleményét felelevenítve szólt a korrupciós kockázatról.