Hirdetés

A Bajnai-kormány a nyugdíjasok érdekében függesztette fel két évre az infláció és átlagkereset növekedéséhez kötött nyugdíjemelést; a Fidesz kormányra kerülve azonban ezt véglegesítette – tette hozzá. Elmondta, a kormányváltáskor az átlagnyugdíj még elérte a az átlagkereset kétharmadát, mára annak felét sem éri el.

Úgy összegzett: a statisztikai hivatal adatai szerint 2002-2010 között a nyugdíjak vásárlóértéke 29 százalékkal emelkedett, míg a Fidesz nyolc év alatt csak 19 százalékkal. A nyugdíjasok sokkal jobban jártak a mi kormányzásunk alatt – hangoztatta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint még farsang végén sem hiszi el azt senki, hogy a szocialista kormány a nyugdíjasok érdekében szüntette meg a nyugdíjemelést. Emlékeztetett arra is, hogy a rendszerváltás óta egyetlen kormány volt az, amely elvett egyhavi nyugdíjat az idősektől.

Szerinte 2010 után a DK által szorgalmazott nyugdíjemelési módszerrel évente 60 ezer forinttal rövidítették volna meg a nyugdíjasokat.