Hirdetés

Varju László (DK) azzal vádolta a kormányt, hogy számára az energiatakarékosság csak üres politikai szlogen, és nemet mond a panellakások, társasházak felújítására. Arra hivatkozott, hogy elégtelen minősítést kapott az a dokumentum, amelyet a kormány az európai helyreállítási alappal kapcsolatos terv részeként nyújtott be az energiatakarékossági célokról. Szerinte kiderült, hogy a kabinet továbbra sem költene a panellakások felújítására.

Az EU jelentős támogatást biztosítana energiahatékonysági célokra, ez azonban nem illeszkedne a „rezsihazugsághoz”, hiszen így ténylegesen csökkennének a lakások költségei, de „nem híznának a haverok számlái” – értékelt az ellenzéki képviselő.

Kijelentette: olyan kormányra van szükség, amelynek a rezsicsökkentés arról szól, hogy miként lehet a legjobb módon csökkenteni a családok, közülük is a legrászorultabbak kiadásait.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hiteltelennek nevezte a képviselő szavait, amelyek szerinte homlokegyenest ellenkeznek az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter rezsicsökkentést támadó nyilatkozataival.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta: az uniós helyreállítási alappal kapcsolatos szakmai egyeztetések már a nyár folyamán lezajlottak, Brüsszel a terveket politikai okokból, a gyermekvédelmi törvény és az illegális migráció ügye miatt nem hagyja jóvá Magyarország esetében.

Felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a baloldal ebben a helyzetben nem a magyar emberek és a vállalkozások érdekei mellett állt ki, hanem aktívan lobbizott azért Brüsszelben, hogy ezek a pénzek ne érkezzenek meg Magyarországra.

Az államtitkár emlékeztetett: a baloldal kormányon tizenötször emelte a rezsi árát, míg 2010-et követően a rezsicsökkentésnek köszönhetően átlagosan 25 százalékkal csökkent a földgáz, az áram és a távhő ára.