Az Origo információi szerint

Hirdetés

fontos baloldali közéleti szereplőket gyanúsított meg a Városháza-botrányban tavaly novemberben a rendőrség.

A Városháza-ügy azt követően robbant ki, hogy Anonymous 2021 őszén több olyan hanganyagot is nyilvánosságra hozott, amelyekből az derült ki, hogy a rendkívül értékes Városháza-épületegyüttest és a hozzá tartozó telket – többmilliárdos kenőpénzért cserébe – titokban el akarták adni.

Az Origo emlékeztet: az ingatlan megvétele ügyében nem csupán orosz, hanem olasz, amerikai és izraeli befektetőknél is házaltak. A rögzített beszélgetések alapján pedig az a kép rajzolódott ki, hogy a fővárosban az ingatlanértékesítésekre szakosodva

egy jól behatárolható kör „jutalékos„ rendszert működtetett, bizonyos személyekhez pedig korrupciós pénzek kerültek.

A történtek miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozást indított, majd tavaly ősszel már befolyással üzérkedés gyanúja miatt három embert ki is hallgattak a rendőrök. Az eljárás azonban ezzel messze nem ért véget, a rendőrök tovább folytatják a nyomozást.

Korábban írtuk

Az Origo úgy tudja, hogy a meggyanúsított személyek egyike az a Berki Zsolt, akit a portál a korrupciós botrány kulcsfigurájának nevez. Az eddig nyilvánosságra került adatok szerint az elvileg minden hivatalos pozíció nélkül tevékenykedő férfi több Magyarországon ismert üzleti kört megkeresett a Városháza-projekttel és több más budapesti ingatlan-adásvétellel összefüggésben. Berki – a nyomozati iratok részét képező levelezések tanúsága alapján – nem sokat törődött a látszattal, áll az Origo cikkében, gyakran az előzmények is benne maradtak a küldeményekben, így lényegében a teljes lánc egyértelműen beazonosítható. Sőt olyanra is akadt példa, hogy a levél egy korábban más üzleti körnek elküldött e-mail továbbítása volt.

Úgy tudják, gyanúsított még az ügyben Berki Zsolt testvére, Berki József is, aki a néhai Kiss Péter MSZP-s miniszter mellett dolgozott. Ez éppen akkor volt, amikor Kiss Péter titkárságát Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes vezette.

A Berki család baloldali beágyazottsága tehát megkérdőjelezhetetlen.

A büntetőeljárás adatai szerint a Berki testvérek szorosan összehangolták a teendőiket, ráadásul több elektronikus levél azt is bizonyítja, hogy a Barts Balázs vezette fővárosi vagyonkezelő egyik munkatársától közvetlenül kapták a belső információkat.

A nyomozók munkáját nyilvánvalóan az is megkönnyítette, hogy Berki Zsolt szerepel az Anonymous-hangfelvételeken, amelyeken még Barts Balázs, valamint Bajnai Gordon és régi wallisos „harcostársa”, Gansperger Gyula baloldali üzletember hangja is beazonosítható. Bajnait – az egyik felvétel szerint – abba a tárgyalásba vonták be, amikor a Városházát az orosz származású, milliárdos Rahimkulov családnak próbálták eladni.

Az ügyben egy fontos koronatanút is kihallgattak a rendőrök, akin keresztül Berki Zsolt az amerikai befektetőknek ajánlotta fel a Városházát.

Az 1-es számú tanú kijelentette, hogy három alkalommal egyeztetett az adásvétel ügyében Berkivel, akit már három éve ismer, és aki rendszeresen küldött neki e-maileket az eladó fővárosi ingatlanokról.

Az 1-es számú tanú a nyomozók kérdésére elmondta: az egyik személyes találkozón szóba került, hogy a Városháza ára negyvenmilliárd forint lenne, a „jutalék” pedig tíz százalék, amelyet a tanú sokallt.

Később Berki küldött az 1-es tanúnak egy szerződéstervezetet, amelyben benne volt a vételár és a „jutalék” is. Előbbi összeg „harmincvalamennyire” változott, utóbbi, vagyis a „jutalék” mértéke viszont maradt tíz százalék.

A Városháza-botrányról szóló korábbi cikkeink ITT olvashatók.

Az Origo teljes cikke IDE kattintva érhető el.