Hirdetés

Mint ismert, tegnap a rejtélyes álarcos olyan fényképet mutatott be, amelyen a Városháza-eladással kapcsolatos botrányban többször felbukkanó Gansperger Gyula és Bajnai Gordon volt miniszterelnök látható. A baloldali politikus ezután egy terjedelmes Facebook-bejegyzésében bagatellizálni próbálta Gansperger Gyulához fűződő kapcsolatát, azt azonban elismerte, hogy a Városháza ingatlanának fejlesztési elképzeléseivel összefüggésben, ez év nyarán, Gansperger invitálására részt vett egy olyan egyeztetésen, amelyen egy vagyonos befektetői csoporttal tárgyaltak.

„Először világossá tettem, hogy ebben az ügyben nincs befolyásom, közvetítői szerepem”– írta egyebek mellett a megbeszélés kapcsán Bajnai.

Erre reagál Anonymous legfrissebb, pénteki videója, amin azt mondja, „kiugrott a nyuszi a bokorból”, mivel a kép hatására Bajnai Gordon bevallotta, részt vett a Városháza-eladással kapcsolatos egyeztetésen.

– Na, persze nem mindenben mondott teljesen igazat – mondja Anonymous, hozzátéve: például az egész ötlet nem a befektetők fejéből pattant ki, hanem a főváros vezetése készült „egy jó nagy dobásra”.

Ezután részletek következnek az ominózus beszélgetésből.

Korábban írtuk

Bajnai a felvétel elején elmondja, a miniszterelnökség „kötött pálya”, még tisztességes üzletekben sem feltétlenül lehet benne az ember. 

– Azért vállalkoztam erre a beszélgetésre, mert szerettem volna megismerkedni a Gyula javaslatával, illetve azt akartam csak mondani, hogy a Gyula viszont régi harcostársam, ez sokszor több, mint a barátság, mi együtt küzdöttünk a barikádokon. És az sokkal fontosabb – mondja arról a Ganspergerről, akiről tegnapi Facebook-bejegyzésében még azt állította, „a Wallistól való 2005-ös távozásom után kapcsolatunk szórványos volt”…

Bajnai elmondja, sok embert ismer a fővárosban, egy részük a kollégája volt a Miniszterelnöki Hivatalban, vagy a kormányban dolgoztak együtt. Sokakat pedig ő ajánlott Karácsonyéknak, „a  tehetségük miatt”. 

Elmondja azt is, rákérdezett, „mi a helyzet” az önkormányzati ingatlanokkal.

– A Városháza-projektről azt mondták, hogy van szándék, hogy ebből legyen egy fejlesztés. Volt már több érdeklődő. […] De  ők szeretnék ezt meglépni – közli Bajnai. 

Elárulja, Gansperger Gyula kérésére tájékozódott, kivel kell minderről beszélni, és azt mondták neki, hogy egyelőre Barts Balázs [a vagyonkezelő vezetője – a szerk.] van erre kijelölve.

– De hát én most vele nem beszéltem erről, hanem azzal, aki jóval fölötte áll – jegyzi meg Bajnai Gordon.

Fotó: képernyőkép, Facebook

Bajnai szerint a fővárosban úgy látják, ebből jelentős bevétel is származna és csökkentené a kiadásokat is, ha új ingatlanba költözne a városháza.

– A politikai realitásra meg azt mondták, hogy szerintük jövő április előtt, választások előtt nem lehetne, mert bármilyen döntés van, azt egyszerűen csak a választások miatt, mindenki meg fogja támadni – fogalmaz Bajnai Gordon, jelezve, ilyen támadás a baloldali koalícióból, „de mindenképpen a másik oldalról” is érkezhetne. De békeidőben ezzel szerintük lehetne átfogó politikai konszenzust teremteni.

Ezután a volt miniszterelnök részletesen elmondja, hogy néz ki most az épület, hová épülhetne az új városháza, és hol, mit lehetne fejleszteni a régi épületre alapozva.

– Persze, más megoldás is lehet, csak már ott tartanak, hogy ezen gondolkodtak.

Ezután egy másik férfi hallható, vélhetően a potenciális befektetők részéről, aki arra utal, egy korábbi tárgyaláson „jött az irgalmatlan nagy füles, hogy mennyire hülyék is vagytok”. Bajnai megnyugtatja, próbálta tisztázni, adódott-e valami probléma, és azt mondták neki, hogy nem.

– Én csak annyit tudok tenni, hogy jelzem még egyszer a Tordainak, hogy én úgy hallottam, hogy van szándék továbbra is – mondja Bajnai Gordon, ezután tisztázva, Tordai Csabáról, Karácsony főtanácsadójáról beszél, akivel együtt dolgozott miniszterelnökként.

– Ő egy jogász, de gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a városházát. Ő az egyik – mondja Bajnai.

„Már csak az a kérdés, ki az, akivel Bajnai a Városháza eladásáról egyeztetett, tudjátok, aki jóval Barts Balázs felett áll” – teszi fel a kérdést Anonymous a videó végén…

Az ügy előzményeiről, arról, hogyan változott Karácsony Gergelyék kommunikációja az elmúlt két hétben, ITT olvashat.