Fotó: MTI/Mohai Balázs
A VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Központ toronyházának maradványai, miután robbantásos technológiával bontották el Budapest IX. kerületében 2020. december 10-én
Hirdetés

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje a bomba hatástalanításának időpontját az MTI-vel szombaton ismertetve emlékeztetett arra, hogy pénteken érkezett rendőrségi bejelentés alakulatuk tűzszerész ügyeletére, miszerint a IX. kerületben, a Kvassay híd és a Duna közötti zárt építési területen földmunkák során feltételezett robbanótestet találtak. A helyszínen a tűzszerész parancsnok megállapította, hogy egy második világháborús, GP-2000 típusú, amerikai gyártmányú, egytonnás légibomba került elő, amelynek orrgyújtó szerkezete élesített.

A robbanóeszköz biztonságos elszállításához hatástalanításra van szükség, ezt vasárnap az esti órákban kezdik meg a katonák. A tűzszerészművelet idejére a rendőrség mintegy 1 kilométer sugarú körben lezárja a területet – közölte a kommunikációs tiszt.

A fővárosi kormányhivatal az MTI-vel azt közölte: 18 óra 30 perctől lezárják a IX., a XI. és a XXI. kerület egy részét.

A robbanószerkezet hatástalanítása idejére lezárják és kiürítik a Rákóczi hidat a Soroksári utat a Vágóhíd utcától, a Máriássy utat a Mester utcától, a Könyves Kálmán körutat a Mester utcától, a Kvassay Jenő utat a Gubacsi úttól a Hentes utcáig, a Weiss Manfréd utat a Védgát utcától, a Kopaszi gátat és a Duna érintett szakaszát – tudatta közleményben a kormányhivatal.

Korábban írtuk