Vasárnap délután, 15 óra után indul a visegrádi országok (V4) közös rádiójának magyar műsora, a magazin a Kossuth adón lesz hallható – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, péntek reggel. Vaszily Miklós elmondta: a közép-európai régió országaiban élők a történelmi múltban és a jelenben is hasonló kihívások elé néznek, nemcsak a politikában, hanem a mindennapi életben is.

Ezért nagyon fontos, hogy „egymás problémáit közelebbről is megismerjük és megtapasztaljuk” – tette hozzá a vezérigazgató, hangsúlyozva: a rádióműsor célja az, hogy a magyarok is minél többet megtudjanak a régióban élőkről, ugyanakkor „mi is jobban meg tudjuk ismertetni” a régió országaiban élőket Magyarországgal és a magyar embereket foglalkoztató eseményekkel.

A vezérigazgató fontosnak nevezte azt is, hogy a rádióműsoron keresztül is valódi tartalommal töltsék meg a visegrádi együttműködés gondolatát.
    
Tavaly szeptemberben jelentették be, hogy a visegrádi országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – közös, a nemzeti nyelveken sugárzó rádióműsort indítanak. A lengyel kezdeményezésre induló, a Visegrádi Alap támogatásával készítendő kulturális, társadalmi és politikai témájú műsorokat a nemzeti szerkesztőségek munkatársai készítik.
    
A V4 rádióadás Lengyelországban Újév napján indult a közszolgálati rádió első csatornáján (Polskie Radio 1). Szó esett egyebek mellett, az 56-os magyar forradalom és szabadságharc, valamint a poznani júniusi munkásfelkelés 60. évfordulójáról is.

MTI