Hirdetés

Hatalmas maszk takarja el a Magyar Termék Nonprofit Kft. citylight poszterét. #veddahazait – hirdeti rajta a figyelemfelkeltő felirat. A főváros közterein megjelenő plakátok részei a szervezet március óta futó Vedd a hazait! Védd a hazait! kampányának, amelyet azért indítottak, hogy felhívják rá a figyelmet, mennyire fontos most egymás segítése, a hazai termékek vásárlása.

Az eltelt egy hónap alatt több mint ötven társaság kezdte el használni és népszerűsíteni a #veddahazait akció emblémáját és szlogenjét, köztük számos közismert, meghatározó hazai élelmiszergyártó és áruházlánc. A csatlakozók száma napról napra gyarapszik, egyre több cég reklámjaiban, termékein, honlapján és közösségi oldalán látható a #veddahazait, sok magánszemély is támogatja a kezdeményezést Facebook-profilképe keretének beállításával – derült ki a Magyar Termék Nonprofit Kft. online sajtótájékoztatóján.

– Sok olyan cég is csatlakozott már a kezdeményezésünkhöz, amely eddig nem használta a Magyar Termék védjegyeket, ezért bízom benne, hogy a Vedd a hazait! Védd a hazait! akció széles körű és tartós összefogássá válhat – értékelte az eddig történteket Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Korábban írtuk

Az elmúlt húsz évben több mozgalom és szervezet is zászlajára tűzte a hazai termékek helyzetbe hozását, ám törekvésük rendre kudarcot vallott, elég csak az ígéretes kezdet után érdektelenségbe fulladó Magor-mozgalomra vagy a rövid életű Koppány Nemzeti Boltokra gondolni. Ezért megkérdeztük, mit csinál most másképp a Magyar Termék Nonprofit Kft., mitől remél sikert. Benedek Eszter elmondta, szervezetük már tizenöt éve szisztematikusan építkezik, ma már százhatvan cég áll mögöttük. Védjegyeik a legismertebbek közé tartoznak, a fogyasztók is megbíznak bennük. Bodrogai Ferenc, a nonprofit szervezet ötletgazdája arra is rámutatott, a járvány okozta krízishelyzet következtében minden várakozást felülmúlóan erősödött a patriotizmus, ma már jobban odafigyelünk a hazaira, az emberek kezdik észrevenni, hogy az ország tele van értékkel. Erre erősít rá a Vedd a hazait! Védd a hazait! kampány.

Azt is megtudtuk, hogy bár a magyar fogyasztó továbbra is árérzékeny, a vásárlók jobban figyelembe veszik az ár-ér­ték arányt, ami jót tesz a minőségi magyar termékek forgalmának. Közvélemény-kutatási adatok szerint a magyarok hajlandóak mélyebben a zsebükbe nyúlni, és ma már akár tízszázalékos felárat is kifizetnek a védjegyes termékekért, főleg a friss élelmiszerek terén.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Magyar Termék jótékony célokra is kiterjeszti a mozgalmat. A védjegyhasználó cégekkel együttműködve Hazai Pakk néven csomagokat állít össze, amelyeket a több mint ötezer embert képviselő Magyar Szervátültetettek Szövetségén keresztül juttat el a rászorulókhoz.

– Azért nekik, mert a transzplantáltak különösen nehéz helyzetben vannak, hiszen mesterségesen legyengített immunrendszerrel kell átvészelniük a járványt. Az önkéntes karantén szabályainak szigorú betartása családtagjaikra is kötelezettséget ró, emiatt sok esetben nemcsak ők, hanem hozzátartozóik is elveszítették a munkájukat – mutatott rá Benedek Eszter.

Az ügyvezető elmondta, hogy a #vedd­ahazait kezdeményezés továbbra is nyitott, bárki csatlakozhat, aki egyetért a céljaival. Arra ugyanakkor figyel a nonprofit cég, hogy termékeik népszerűsítésére csak olyanok használhassák a #veddahazait szlo­genjét és emblémáját, akik valóban hazai gyártást, szolgáltatást képviselnek, illetve támogatják a hazai áruk piacra jutását.

Amelyek megvásárlásával magunk is hozzájárulhatunk a járvány okozta gazdasági nehézségek mielőbbi leküzdéséhez és a munkahelyek megőrzéséhez.