Illusztráció: durantelallera/shutterstock.com

A Demokrata Koalíció (DK) nemzetközi fórumokhoz fordul a Népszabadság felfüggesztése miatt; többek között az Európai Uniót, az Európa Tanácsot, az EBESZ vezetőit, valamint a nemzetközi sajtó képviselőit is tájékoztatják a történtekről – jelentette be a párt szóvivője szombati sajtótájékoztatóján. Gréczy Zsolt azt mondta: a nemzetközi szervezetektől azt várják, hogy „ítéljék el az Orbán-kormány cselekedetét, amellyel újabb lépést tett arra, hogy felszámolja a maradék sajtószabadságot Magyarországon”. 

A Népszabadság megölése a magyar demokrácia, a magyar sajtószabadság elleni legaljasabb támadás – fogalmazott Gréczy Zsolt. Hozzátette: „nincs kétségünk, hogy legnagyobb politikai napilap, a demokratikus Magyarország egyik legfontosabb képviselőjének elhallgattatása az Orbán-kormány egyik legaljasabb gaztette”. 
    
Mint mondta, támogatják a lap szerkesztőségét küzdelmében, szolidárisak a szerkesztőség munkatársaival, olvasóival, a demokratikus Magyarországgal és készek a lapért folytatott küzdelemben bármilyen módon részt venni. 
    
A DK számára „nem kétséges, hogy az egész történet mögött az Orbán-kormány áll” és szerinte nem lehet nem észrevenni, hogy amikor Lázár János londoni útja derült ki, gyakorlatilag „lefejezték az Origó-t”, amikor pedig Rogán Antal „helikopteres botránya”, és Matolcsy György „ingatlanbotránya” került elő, pár nap alatt „kivégezték a Népszabadságot is”.
    
Gréczy Zsolt azt mondta: a DK az orbáni diktatúra kiépülésének újabb fejezetét látja ebben a történetben és szerintük „az Orbán-kormány itt nem fog megállni”. 
    
A DK a kormánytól is azonnali választ vár arra, hogy igaz-e az a pletyka, miszerint az utóbbi egy-két napban Mészáros Lőrinc, gyakorlatilag Orbán Viktor közvetlen környezete megvette a Népszabadságot. Szerintük ezeket az információkat cáfolni, vagy megerősíteni szükséges. 
    
A DK a Népszabadság melletti tüntetéseken is részt kíván venni – mondta a politikus. Gréczy Zsolt szerint ha a kormányoldal azt gondolja, hogy el lehet hallgattatni a demokratákat, akkor téved.

A Fidesznek kell bizonyítania, hogy nincs köze a Népszabadság bezárásához, ellenkező esetben úgy vesszük, hogy „levadászták a lapot és brutálisan kivégezték” – mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke a párt 36. kongresszusának szünetében tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

A politikus hangsúlyozta: elfogadhatatlan, ami történt, kulturált országokban és demokráciákban „nem szoktak így bánni lapokkal és olvasókkal, állampolgárokkal”. 
    
Mint mondta, joggal merül fel a Fidesz szerepe a lap bezárásában, ugyanis korábban már szó volt arról, hogy a Fidesz érdekkörébe vonják a napilapot. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök is többször tanúbizonyságát adta annak, hogy „irritálja a sajtószabadság”. 
    
Kiemelte: teljes mértékben elfogadhatatlan, ami történt, és úgy látja, a Népszabadság bezárása túlmutat a történéseken, „a tét az, hogy a magyar sajtó szabad tud-e maradni és a kormány elszámoltatható lesz-e”. 
    
Az LMP társelnöke megjegyezte: nyilvánvaló, hogy nem csődről van szó, mert ugyan a napilapoknál megszokott, hogy veszteségesek, de az online kiadást meg szokták tartani. Ugyanakkor kiemelte, hogy a bezárás „konspiratív hangulatú” volt, a szerkesztőséget azzal zárták be pénteken, hogy vasárnap máshol folytatják. 
    
Közölte azt is, az LMP kongresszusa egyhangúlag kiállt azért, hogy a magyar sajtó sokszínűsége megmaradjon, elutasítják a keleti rezsimek sajátosságaihoz hasonlatos médiastruktúrát és szolidaritást vállalnak a Népszabadság munkatársaival. Kiemelte: a munkavállalói érdekképviseletet a törvény alapján egy nagyobb átszervezés előtt értesíteni kellett volna, ez azonban nem történt meg. 
    
Kérdésre válaszolva a politikus elmondta: a Parlament előtti tüntetésen maga is részt fog venni. Hozzátette: bízik abban, hogy a sok tüntetés erősíti egymást, „és világossá teszi a kormánynak, hogy nem lehet így elbánni egy napilappal”.

Az MSZP a magyar sajtó és sajtószabadság rendszerváltás utáni gyásznapjának tartja a szombatit a Népszabadság kiadásának felfüggesztése miatt.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke, országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóját követően az MTI-vel közölte, a rendszerváltás óta egyetlen médiummal sem fordult elő, hogy az újságírók reggeltől nem érték el elektronikus levelezésüket, nem tudtak bemenni munkahelyükre.
    
Kiemelte, a Népszabadság az elmúlt 25 évben az ellenzéki újságírás egyik legmeghatározóbb orgánuma volt és szombaton „gyakorlatilag lekapcsolták”, amire nem lehet indok a veszteségesség.
    
Az MSZP politikusa aláhúzta, a közelmúltban ez a lap szolgáltatott friss híreket „Rogán Antal helikopterügyéről” és a „Magyar Nemzeti Bank és Matolcsy György környékén lévő botrányokról”. „Vajon véletlen egybeesések-e ezek?” – kérdezte, majd hozzátette, a Fidesz mögött álló gazdaság körök korábban tönkretették az Origót, a TV2-t, a Vs.hu-t és a Pannon Lapokat, az állami közmédiát pedig teljesen „pártpropagandásították”.
    
Kunhalmi Ágnes szerint mindez azt mutatja, hogy „amivel a Fidesz nem ért egyet, az nincs”. „Legyen világos mindenkinek, hogy az, ami ma a Népszabadsággal és újságíróival történt, az minden újságírót elérhet Magyarországon” – mondta, megjegyezve azt is: „senki nincs biztonságban”.
    
Ami „Orbán Viktor Magyarországán történik” az „Putyin Oroszországát”, vagy a „legdurvább rákosista időket” idézi – összegzett a szocialista képviselő, aki bejelentette, az MSZP szombat estére szolidaritási tüntetést szervez a sajtószabadságért a Népszabadság szerkesztősége elé.

A Fidesz nem politikai, hanem ésszerű gazdasági döntésnek tekinti a Népszabadság kiadásának felfüggesztését, mivel a kiadó tájékoztatása szerint a lap 5 milliárd forintos veszteséget termelt.

A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, „az lenne a sajtószabadság megsértése, ha beleszólnánk egy médiatulajdonos döntéseibe”. Az MSZP-nek ezt nyilván nehéz elfogadnia, hiszen a lap korábban a párt tulajdona volt, azonban érdekeltségüket 2015-ben eladták – tették hozzá.
    
A Mediaworks kiadó napközben jelentette be, hogy szombattól felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig azért, hogy „valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni”.

MTI