Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Ha nincs egységes rend, mindig nehezebb valamit megoldani, ezért én nagyon örülök az új jogszabálynak – mondta a Magyar Nemzetnek Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató.

Eddig is voltak természetesen alulról jövő kezdeményezések a mobilhasználat iskolai korlátozására, de még ha szülői közösségek, tantestületek ezt akarták is, mindig volt egy-két szülő vagy pedagógus, aki nem értett egyet a tiltással, és személyiségi jogokra és egyebekre hivatkozva végül nem igazán működött a dolog. Ráadásul az igazgatók is féltek attól, hogy ha olyan rendelkezést hoznak az iskolában, hogy mondjuk a tanítás előtt beszedik a készülékeket, az nagy vitákat fog kiváltani – fejtette ki Pécsi Rita, aki szerint emiatt – bár nagy igény lett volna rá – az okostelefonok használatának tiltása, korlátozása nagyon kevés helyen működött.

Pécsi Rita felhívta a figyelmet, hogy ha kikapcsolt állapotban ugyan, de a gyereknél lehet a telefon, az nem megoldás.

Remélem, hogy a rendelet nem ezt a lehetőséget fogja megadni, mert az teljesen egyértelmű, hogy ez semmit nem ér. Ha a gyerek zsebében lapul a készülék, túl nagy a vonzás. Ezeknek eleve ilyen a működésük:

Korábban írtuk

a kütyük, a különféle alkalmazások dopaminhatást váltanak ki, függővé tudnak tenni, egy gyerek, de még egy felnőtt is, egyszerűen nem állja meg, hogy ne kapcsolja be, ne nézzen rá, ne „simogassa” kicsit a kütyüt

– magyarázta Pécsi Rita.

A neveléskutató szerint az új szabályozásnak az iskolai életen túlmutató jelentősége van.

Ha a szülő és a gyerek ezzel a tiltással találkozik, akkor talán egyre többen lesznek azok, akik elgondolkoznak azon, vajon miért is volt szükséges ez, miért vezettek be ilyen intézkedést. Ma még sokan gyanútlanul néznek az okoseszközökre, holott egy fejletlen idegrendszerre ezeknek rendkívül káros hatásuk lehet. De ha az oktatásügyben ezzel a korlátozással találkoznak, talán otthon sem engedik szabadon használni ezeket a készülékeket a kisebb-nagyobb gyerekeknek – mondta Pécsi Rita.

Hozzátette, az is fontos hozadéka lehet a szabályozásnak, hogy végre nem kell hosszas vitákat folytatniuk a tiltás és a megengedés pártján álló szülőknek, nem kell „szakcikkekkel győzködni” egymást, mert kész helyzet áll elő: az iskolában csak bizonyos tanórákon, adott feladatokra lehet majd használni a mobiltelefont.

Pécsi Rita felhívta a figyelmet egy külföldön már terjedő jelenségre is, miszerint ismét egyre több gyerek kap „butatelefont” a szüleitől.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.