Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Budapest, 2023. február 10. Beer Miklós nyugalmazott váci megyés püspök (b) Mécs Imre 1956-os halálraítélt, a Szabad Demokraták Szövetségének egykori alapítótagja, volt országgyûlési képviselõ temetésén az Óbudai temetõben 2023. február 10-én. Mécs Imre életének 90. évében január 19-én hunyt el. Szemben középen Frölich Róbert országos fõrabbi, mellette jobbra Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke és Donáth László evangélikus lelkész, volt szocialista párti parlamenti képviselõ.
Hirdetés

A gyászszertartáson, amelyen megjelent számos korábbi és aktív politikus, Beer Miklós kiemelte, hogy Mécs Imre egész élete a jóért folytatott harcban telt el, mert az Isten erre teremtette.

Azért harcolt, mert tudta, hogy „szabadságra teremtett minket az Isten”, és szabadság nélkül nem lehet élni. Erre a harcra tette fel az életét – mondta az elhunytról Beer Miklós.

Fischer Ádám karmester a barátok nevében kijelentette: „olyan embertől búcsúzunk”, aki életével példát mutatott. Elvei, meggyőződése mellett egész életében kitartott, még akkor is, amikor oly sokan átálltak a hatalom oldalára – mondta.

„Nemcsak a történelemben, de a szívünkben is örökre ott leszel” – fogalmazott Fischer Ádám. Závada Pál író is arról beszélt, hogy Mécs Imre a szabadságért hajlandó lett volna a legnagyobb kincsét, az életét is feláldozni.

Korábban írtuk

Hozzátette: 1956 élménye belső iránytűjévé vált és vezette őt egész élete során. Felidézte, hogy Mécs Imre ott volt a diktatúra lebontásánál és a demokratikus ellenzék bölcsőjénél. Ugyanakkor nem nyugodott bele „a demokratikus intézményrendszer lezüllesztésébe sem” – fűzte hozzá.

„Az 56-osok közül az utolsó mohikán, aki megtér teremtőjéhez” – mondta a volt politikusról Závada Pál. Az életének 90. évében elhunyt Mécs Imre sírja Göncz Árpád volt köztársasági elnök nyughelye mellett, Csoóri Sándor költő, író, politikus síremléke közelében van.